Missie Kunduz dit jaar iets goedkoper
DEN HAAG (ANP) – De politietrainingsmissie in de Afghaanse provincie Kunduz valt dit jaar ruim 16 miljoen euro goedkoper uit dan geraamd. Ook de afbouw van de Nederlandse missie in de zuidelijke provincie Uruzgan levert een flinke meevaller op.
Dat blijkt uit een brief die de bewindslieden van Buitenlandse Zaken, van Defensie en van Veiligheid en Justitie woensdagavond naar de Tweede Kamer hebben gestuurd. Aanvankelijk was berekend dat de missie in Kunduz dit jaar 122,3 miljoen euro zou kosten. Maar die raming is verlaagd naar 105,8 miljoen vanwege de gefaseerde opbouw van de missie, de latere verplaatsing van Nederlandse F-16’s naar het noorden en vertragingen in de infrastructuur. Omdat 7 miljoen euro van de meevaller wordt doorgeschoven naar volgend jaar, neemt het budget voor 2012 toe tot 116,3 miljoen.
De terugtrekking uit Uruzgan, waar Nederland 4 jaar lang de militaire leiding had, was geraamd op 211 miljoen euro. Door een combinatie van factoren is dat bedrag verlaagd naar 158 miljoen euro. Al het Nederlandse materieel is weg uit Uruzgan.
In de noordelijke provincie Kunduz zijn de Nederlandse politietrainers inmiddels aan de slag. Er is echter nog geen volledige dagtaak voor alle 20 marechaussees die de basisopleiding van acht weken zouden geven, erkennen de bewindslieden. De militairen worden mogelijk voor andere trainingsklussen ingezet.
Het internationale militaire kamp in Kunduz waar ook de meeste Nederlanders verblijven, is vorige maand twee keer met raketten beschoten. Daarbij is geen schade aangericht. Volgens het kabinet zijn er geen aanwijzingen dat de opstandelingen over voldoende plannen en middelen beschikken om dit soort beschietingen binnenkort te herhalen.
De Nederlanders hebben een systeem ontwikkeld waarbij ze de op te leiden Afghaanse agenten kunnen blijven volgen. Ze gebruiken daarvoor digitale persoonsdossiers, waarin wordt genoteerd welke lessen en begeleiding iemand heeft gehad. Ook worden de vorderingen in een aparte map bijgehouden. Via biometrische gegevens van de deelnemers en het betalingssysteem moet het ook mogelijk zijn de agenten na hun opleiding in de gaten te houden, zoals toegezegd aan de Tweede Kamer.