CDA-wet voor verrekening scholing bij ontslag
DEN HAAG (ANP) – Het CDA komt met een eigen wetsvoorstel om investeringen van werkgevers in scholing van hun werknemers aftrekbaar te maken van ontslagvergoedingen. Bazen die niet investeren in hun personeel, moeten dit ook voelen via een hogere gouden handdruk. Tweede Kamerlid Eddy van Hijum van de regeringspartij kondigde woensdag aan een initiatiefwet hiertoe in te dienen.
Volgens Van Hijum is scholing „de beste vorm van sociale zekerheid”, omdat het de kansen op het vinden en behouden van werk vergroot. De CDA’er bepleit daarom al een aantal jaar dat werkgevers gestimuleerd moeten worden meer te investeren in opleiding en ontwikkeling van hun personeel door het aftrekbaar te maken van de ontslagvergoeding.
Volgens het wetsvoorstel van Van Hijum moeten kantonrechters bij het bepalen van de ontslagvergoeding mee gaan wegen in welke mate een baas zijn werknemer de gelegenheid heeft geboden scholing te volgen, die zijn positie op de arbeidsmarkt vergroot.
Aanpassingen aan het ontslagrecht liggen gevoelig aan het Binnenhof. Op aandringen van gedoogpartner PVV besloten regeringspartijen VVD en CDA bij het aantreden van het kabinet het ontslagrecht ongemoeid te laten.
Woensdag reageerde de PVV daarentegen niet afwijzend op het CDA-voorstel. Volgens PVV-Kamerlid Ino van den Besselaar leidt het ertoe dat gewone werknemers een hogere ontslagvergoeding kunnen krijgen als de werkgever nalatig is geweest met scholing. „Dat is pure winst”, aldus Van den Besselaar. Volgens hem is scholing van groot belang, maar de PVV’er benadrukt dat er niet gemorreld mag worden aan het ontslagrecht. De PVV zal het CDA-voorstel daar aan toetsen.