Economie

Onzekerheid rond steun Griekenland

ATHENE – Griekenland slaagt er niet in de begrotingsdoelstellingen voor dit jaar en 2012 te halen. De regering in Athene gaat ervan uit dat zij toch het volgende deel (8 miljard euro) van de toegezegde lening uit het noodfonds krijgt.

Redactie economie
3 October 2011 11:41Gewijzigd op 14 November 2020 16:55
Foto ANP
Foto ANP

Bronnen rond het team van experts van de Europese Commissie, het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Europese Centrale Bank (ECB), de zogenoemde trojka, weerspraken vanmorgen de bewering van de Griekse viceminis­ter van Financiën Oikonomou dat de onderhandelingen over de uitbetaling van de steun vrijwel zijn afgerond. Eerder vandaag meldde de bewindsman: „Wij hebben alle belangrijke onderwerpen gehad en ik denk dat wij er uit zijn.” Volgens hem beginnen de inspecteurs woensdag met het opstellen van hun rapport.

Minister van Financiën Venizelos zei gisteren dat hij er zeker op rekent dat de tranche van 8 miljard euro beschikbaar komt. Gebeurt dat niet, dan heeft de overheid spoedig niet meer genoeg middelen om rente en aflossingen uit te keren. Er treedt dan een situatie van wanbetaling in. „Omdat we zulke moeilijke beslissingen nemen en het Griekse volk grote offers brengt, denk ik dat de zesde uitbetaling zeker is”, aldus Venizelos.

Griekenland voldoet echter niet aan de eisen op het punt van het begrotingstekort. Het ministerie van Financiën in Athene bevestigde dit gisteren. EU en IMF legden eerder vast dat het negatieve saldo moet worden beperkt tot 7,6 procent van het bruto binnenlands product (bbp) in 2011 en 6,5 procent in 2012. Volgens de actuele cijfers zullen de resultaten respectievelijk 8,5 procent en 6,8 procent bedragen.

De regering wijst erop dat de tegenvaller verband houdt met de recessie. Die pakt veel zwaarder uit dan tot voor kort voorzien. De jongste prognose bevat een krimp voor dit jaar van 5,5 procent, in plaats van de in mei ingeschatte 3,8 procent. Voor volgend jaar wordt nu een daling van het bbp becijferd van 2 procent, terwijl in juli een groei werd geraamd van 0,6 procent.

Overheidsinstanties laten doorschemeren dat het tekort wellicht nog forser uitvalt. Het kabinet wil duizenden ambtenaren ontslaan, maar volgens wettelijke bepalingen kunnen die niet zomaar op straat worden gezet. De bedoeling is betrokkenen onder te brengen in een zogenoemde arbeidsreserve, met daarbij meteen een korting op hun salaris. Na een jaar zou ontslag wel mogelijk zijn, maar daarover bestaan twijfels. De maatregel is onderdeel van de bezuinigingen die EU en IMF bedingen voordat ze de 8 miljard euro overboeken.

De ministers van Financiën van de eurolanden zijn vanavond en morgen in Luxemburg bijeen om te spreken over de situatie in de eurozone. Een beslissing over de nieuwe tranche aan kredieten staat niet op de agenda. Daar beleggen zij later deze maand een extra vergadering voor.

Onzekerheid over de toekenning van de steun zorgde vanmorgen voor stevige verliezen op de beurzen. In Amsterdam stond de AEX-index rond elf uur 2,4 procent lager op 273,55 punten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer