Binnenland

„OM trekt met tonen verdachten op billboards blik ellende open”

HEERLEN – In Nederland zijn voor zover bekend afgelopen weekend voor het eerst verdachten op billboards vertoond. Grote foto’s van twee vermeende voetbalvandalen waren in Rotterdam te zien. Prima actie of schandpaalpraktijk?

J. Visscher
3 October 2011 10:57Gewijzigd op 14 November 2020 16:55
Foto ANP
Foto ANP

Chaotische taferelen in Rotterdam, twee weken geleden. Een groep van vijftig hooligans bestormde het Maasgebouw bij het voetbalstadion. De politie trok het pistool om de relschoppers te weren. Inmiddels zijn er zo’n twintig mensen opgepakt.

In de jacht op de voetbalvandalen besloot justitie vrijdag de foto’s van twee gezochte hooligans op billboards in Rotterdam te tonen. Een van hen meldde zich daarna. De beeltenissen van de twee waren eerder te zien op websites van de politie en in het tv-programma Opsporing Verzocht.

Prof. mr. E. F. Stamhuis, hoogleraar strafrecht aan de Open Universiteit in Heerlen, heeft bedenkingen bij de stap van justitie om verdachten van de rellen op billboards te zetten. „Ik vind het middel vrij heftig. Juridisch gezien zou het tonen van verdachten op billboards toelaatbaar kunnen zijn. Iemand is in de openbare ruimte gefotografeerd en niet in huiselijke sfeer.

Het is echter de vraag of justitie de goede weg opgaat. Op deze manier wordt het publiek steeds meer ingeschakeld bij de opsporing. Ik vraag me af of justitie wel voldoende doordenkt wat de inzet van billboards voor gevolgen kan hebben. Je trekt een blik met ellende open.

Als foto’s van verdachten aan Jan en alleman worden getoond, kan dat leiden tot eigenrichting. De foto’s van de verdachten zijn weliswaar ook bij Opsporing Verzocht vertoond, maar dat gebeurt toch in een andere inkadering, waarbij een presentator een toelichting geeft en meldt dat het om een verdachte gaat.”

De politie trok het pistool om de relschoppers op afstand te houden. Dan is het toch voor te stellen dat justitie alles uit de kast haalt om die hooligans te pakken te krijgen.

„Als justitie zegt: „We kunnen geen middel onbenut laten”, dan is dat onzin. Er zijn nu eenmaal middelen die over de grens van de wet gaan.

Het is nog maar de vraag of het in Rotterdam werkelijk om een schietwaardig incident ging. Toen ik wat beelden zag, viel mijn mond open van verbazing. Moest de politie in deze situatie het wapen trekken? Het was volgens mij een geval van openlijke geweldpleging. Ik heb begrepen dat de mobiele eenheid vrij lang op zich liet wachten.”

Kunt u zich voorstellen dat veel burgers redeneren dat hooligans het aan zichzelf te wijten hebben dat ze op een billboard staan?

„Ja, maar die redenering is erg kortzichtig. De getoonde mensen zijn verdachten, geen veroordeelden. Laten we er alsjeblieft op letten dat in dit land alleen veroordeelden gestraft worden. Een van de mensen van wie een foto is verspreid, heeft inmiddels excuses van de politie gevraagd, omdat hij niet aan de rellen zou hebben meegedaan.

Stel je voor dat de politie ons rijbewijs inneemt bij een snelheidsovertreding van minder dan 50 kilometer te hard rijden. Dat is op grond van de wet niet toegestaan. Op zo’n moment willen we ook dat de politie de grenzen van de wet in acht neemt.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer