Amerikanen hadden weinig verse informatie
De Amerikaanse inlichtingendiensten beschikten soms over weinig actuele informatie ten aanzien van de Iraakse massavernietigingswapens. Dat blijkt uit een voorlopig rapport dat vier gepensioneerde analisten van de inlichtingendienst CIA woensdag presenteerden.
„Soms was harde, gedetailleerde en actuele informatie erg schaars”, aldus analist Richard Kerr. De Amerikanen kregen hun beste informatie via de eerste groep VN-wapeninspecteurs die vanaf 1991 tot eind 1998 in Irak actief was. Daarna moest men vooral vertrouwen op informatie ingewonnen via satellieten, op afgeluisterde telefoongesprekken en op informatie van spionnen en overlopers.
Kerr benadrukte tegenover het persbureau Associated Press dat de informatie die men na 1998 verzamelde „scheen te bevestigen” dat Bagdad over massavernietigingswapens beschikte. „Het was moeilijk om niet tot die conclusie te komen, maar het gaat hierbij om inschattingen en vaak niet om concrete bewijzen”, aldus Kerr. Hij bevestigde dat de regering Bush de inlichtingendiensten onder druk zette om met de „bewijzen” te komen dat Irak over verboden wapensystemen beschikte.
Dit was het belangrijkste argument voor Washington en Londen om de eigen bevolking en de buitenwereld ervan te overtuigen dat een aanval op Irak gerechtvaardigd was. Maar de Amerikaanse analisten hebben volgens Kerr ondanks deze druk in hun rapporten voortdurend gewezen op hun twijfels, op hun voorbehoud ten aanzien van sommige details en op het feit dat er van zekerheden geen sprake was.
„President Bush en zijn naaste medewerkers zeiden zeker te zijn dat Bagdad verboden wapens had. Vice-president Cheney zei dat men zelfs wist waar Saddam Hoessein die verborgen had. Over de twijfels van de inlichtingendiensten hoorde men niets”, aldus Jane Harman, Democratisch lid van de commissie inlichtingen van het Huis van Afgevaardigden die de kwestie momenteel onderzoekt.
Volgens de Democraten heeft de Republikeinse regering het wapenbezit van Irak overdreven, om de oorlog tegen Irak te rechtvaardigen. Zij willen dat wordt onderzocht hoe de regering met het informatiemateriaal is omgesprongen.
De Republikeinen beschermen hun president. Zij willen alleen de kwaliteit van het informatiemateriaal toetsen. Worden er geen verboden wapensystemen gevonden, dan is dat de verantwoordelijkheid van de inlichtingendiensten en niet van hun partijgenoot in het Witte Huis.