Verruiming noodfonds Griekenland onzekerder
FRANKFURT – De verruiming van het Europese noodfonds EFSF wordt steeds onwaarschijnlijker nu Slowakije niet met het plan lijkt te zullen instemmen.
Parlementsvoorzitter Richard Sulik zal tegenstemmen, vertelde hij in een zondag gepubliceerd vraaggesprek met de Duitse krant Frankfurter Allgemeine. „De schuldencrisis kan niet worden opgelost met steeds maar nieuwe schulden”, aldus Sulik. „Dat is hetzelfde als een brand bestrijden met een ventilator.”
Slowakije heeft een sleutelrol in de beoogde verruiming, waardoor het EFSF (European Financial Stability Facility) ook gebruikt kan worden om staatsobligaties op te kopen van noodlijdende landen en voor leningen aan landen die nog niet in acute nood verkeren. Alle zeventien eurolanden moeten het akkoord ratificeren.
Ook Duitsland wil „geen cent meer” bijdragen dan het bedrag waarvoor het nu al garant staat, aldus Wolfgang Schäuble, de Duitse minister van Financiën.
In een zaterdag gepubliceerd interview met het Duitse weekblad Super-Illu sloot Schäuble een hogere bijdrage van Duitsland aan het reddingsfonds voor de euro pertinent uit. Duitsland staat op dit moment garant voor maximaal 211 miljard euro. „En dat is het. Schluss. Behalve dan de rentelasten, die komen er nog bovenop.”
Schäuble suggereerde dat het European Stability Mechanism (ESM), dat het EFSF uiterlijk in 2013 moet vervangen, met minder geld toe moet kunnen dan de 440 miljard euro die nu in het noodfonds wordt gepompt. Vorige week bleek al dat er plannen zijn om de slagkracht van het noodfonds te verruimen zonder dat de lidstaten extra garanties hoeven af te geven.
Door de aanhoudende onrust over een oplossing van de Europese schuldencrisis en de stijgende zorgen over een mogelijk Grieks bankroet daalde de koers van de euro vanmorgen naar het laagste niveau ten opzichte van de dollar sinds januari. In Azië was een euro vanmorgen 1,331 dollar waard. De euro daalde ook ten opzichte van de Japanse yen.