Schippers ziet wel wat in de wijkzuster
AMERSFOORT (ANP) – Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) vindt het inzetten van wijkverpleegkundigen een heel goed initiatief, zegt haar woordvoerder.
De inzet van een wijkverpleegkundige levert niet alleen betere zorg op maar leidt ook tot besparingen in vergelijking met gebruikelijke zorg. Dat is gebleken uit een onderzoek voor de Regionale Kruisvereniging West-Brabant uitgevoerd door bureau BMC.
Meer zorg in de buurt is ook een van de topprioriteiten van minister Schippers. Zeer binnenkort stuurt zij hierover een brief naar de Tweede Kamer. De vergrijzing, de toename van het aantal chronisch zieken, de krimpende arbeidsmarkt en stijgende kosten, maken het noodzakelijk dat de zorgwereld anders wordt ingericht. Daarbij wordt ’dichtbij wat kan en verder weg waar nodig’ als principe gehuldigd, aldus een zegsman van de bewindsvrouw. „Patiënten zijn voor eenvoudige handelingen beter af en goedkoper uit in de eerste lijn.”
Een aanpak met de ouderwetse wijkzuster levert in het onderzoeksgebied een winst op van ongeveer 135.000 euro per jaar. Doorgerekend naar het landelijk niveau zou dat mogelijk tientallen miljoenen kunnen besparen, aldus onderzoeker Egbert van der Meer van BMC.
De wijkzuster is in de jaren negentig grotendeels wegbezuinigd. Maar het voordeel van haar manier van werken is dat zij meer in vrijheid werkt, over grenzen heen kijkt en bredere diagnoses stelt. Zo ziet zij bijvoorbeeld dat iemand zowel thuiszorg als hulp uit de geestelijke gezondheidszorg krijgt, terwijl beide minder kan. Ook komt het voor dat zij voorkomt dat iemand werkloos raakt en dus een uitkering nodig heeft.
Inzet van een wijkverpleegkundige vergt weinig investeringen, aldus Van der Meer. Ze zijn er nog steeds, maar werken nu vaak in de thuiszorg. De steekproef besloeg 54 dossiers waarbij tien wijkzusters waren betrokken.
De PvdA, die een motie door de Kamer kreeg om 10 miljoen uit te trekken voor projecten met wijkverpleegkundigen, is erg blij met de ontwikkelingen. De partij is altijd al voorstander van een buurt- en wijkgerichte aanpak op dit gebied. „En het is mooi om te zien dat wat we hadden bedacht, ook echt zo blijkt te zijn”, aldus Kamerlid Agnes Wolbert. „Dit herstelt ook de beroepseer, verpleegkundigen zijn heel trots op hun vak.” Wolbert denkt dat de thuiszorg nu ook weer aantrekkelijker kan worden om in te werken. Ze ziet met belangstelling tegemoet hoe het kabinet de wijkverpleging gaat stimuleren, zei ze zaterdag.