„Megaprovincie beter niet zonder Zuid-Holland”
DEN HAAG (ANP) – Het buitensluiten van Zuid-Holland bij de vorming van een grote provincie in het westen van het land is een gemiste kans, vindt Cees-Jan Pen van het Nicis Institute. Als Nederland internationaal zijn concurrentiepositie wil versterken, kan het kabinet het beter in één keer goed doen en doorpakken met het maken van een echte Randstadprovincie.
Plannen van minister Piet Hein Donner (Binnenlandse Zaken) over het samenvoegen van de drie provincies zijn vrijdag uitgelekt. Zo’n fusie is al jaren onderwerp van gesprek. In 2007 zette de OESO extra druk op de ketel, door te stellen dat problemen in de Randstad rond bijvoorbeeld het openbaar vervoer ten koste gaan van onze concurrentiepositie.
Steden en provincies zijn niet meer van deze tijd. Wereldwijd zetten megaregio’s de toon, zoals Groot-Londen en Boswash, waar Boston, New York en Washington onder vallen. „De economische groei concentreert zich primair in dit soort regio’s”, aldus Pen.
Een fusie van provincies betekent dat verschillende ov-systemen beter op elkaar kunnen worden afgestemd, en op termijn een bezuiniging op het ambtelijke apparaat. Daarnaast is vooral belangrijk dat gemeenten en regio’s elkaar wat gunnen, vindt Pen. Voor de economie is het beter dat er op grotere schaal wordt bekeken waar bedrijven zich het beste kunnen vestigen, in plaats dat lokale overheden daarover gaan concurreren. Op deze manier komt ook eindelijk een einde aan overaanbod van winkel-, kantoor- en bedrijvenlocaties en kan gewerkt worden aan echte kwalitatieve toplocaties, aldus Pen.
De Nicis-onderzoeker staat positief tegenover de fusie, al moeten we de verwachtingen temperen dat hiermee veel economische en maatschappelijke vraagstukken helemaal worden opgelost. Het buitensluiten van Zuid-Holland blijft een gemiste kans. Noord-Holland, Flevoland en Utrecht lijken economisch gezien veel op elkaar en werken in de zogenaamde Noordvleugel al samen, aldus Pen. Mogelijk vond de politiek het te ingewikkeld om de meest dichtbevolkte provincie met de enorme haven van Rotterdam bij de plannen te betrekken en denkt men dat de ’Zuidvleugel’ zichzelf wel redt.
„Hier mist de overheid een kans om probleemgebieden zoals Rotterdam-Zuid aan te pakken.” Dit gebied zou in een grote Randstadprovincie prioriteit kunnen krijgen, waardoor er iets gedaan kan worden aan de hoge werkloosheid en sociale problemen. Pen hoopt dat de politiek op z’n minst een tijdpad vaststelt om Zuid-Holland bij de nieuwe megaprovincie te voegen.