Binnenland

Fouten bij bouw flat Maastricht

Bij de bouw van appartementencomplex Patio Sevilla in Maastricht is op cruciale onderdelen afgeweken van het bouwplan. Zo was de balkonplaat op de begane grond aanzienlijk dunner uitgevoerd dan in het plan stond aangegeven. Ook hebben de bouwers de positie van de dragende pilaren gewijzigd. Waarschijnlijk is het ongeval veroorzaakt doordat de ondersteuning van deze kolom bezweek.

Regioredactie
3 July 2003 09:01Gewijzigd op 14 November 2020 00:25

Dat blijkt uit onderzoek van de VROM-Inspectie naar het instorten van de balkons van het complex in april. Bij het ongeval kwamen twee mensen om het leven. Het rapport werd woensdag in Maastricht gepresenteerd en is in nauw overleg met het openbaar ministerie opgesteld.

Ook komt uit het onderzoek naar voren dat de projectontwikkelaar de wijzigingen in het bouwplan niet bij de gemeente heeft ingediend. Bovendien was de gemeente er niet van op de hoogte dat er niet conform de bouwvergunning werd gebouwd.

Wethouder W. Hazeu (GroenLinks, Volkshuisvesting) erkent dat de afdeling Bouw en Woningtoezicht (BWT) niet op de hoogte was van de wijziging in de bouwplannen. „Noch aannemer Smeets, noch projectontwikkelaar 3W heeft BWT dit meegedeeld. Als ons dit wel was gemeld, was de bouw heel anders verlopen”, meent hij.

Volgens hem zijn ambtenaren van de gemeentelijke dienst in totaal achttien keer op de bouwplaats geweest, maar verzuimden ze daarvan een verslag te maken. Daarom is het niet meer na te gaan wat de gemeente nu precies heeft geconstateerd en wat de ambtenaren precies op de bouw hebben gedaan.

Zij hebben vooral gekeken naar de hoofdconstructie van het gebouw en schonken weinig aandacht aan de balkons. Hazeu: „Het ging om gecertificeerde balkons, en niemand heeft ons gezegd dat de constructie ervan was gewijzigd.”

Projectontwikkelaar N. Eurlings van 3W Vastgoed geeft toe dat er „geen signalering richting de afdeling Bouw en Woningtoezicht” heeft plaatsgevonden. Waarom dit niet gebeurde, weet hij niet. „Ergens moet er in de communicatie iets mis zijn gegaan.”

Aannemer Smeets Bouw is het niet op alle punten eens met het VROM-rapport. Smeets laat morgen weten wat volgens zijn bedrijf de reden is dat de balkons naar beneden kwamen. „Wij hebben daarover een andere opvatting dan de Inspectie van VROM”, zei directeur P. Smeets.

Hij legt de verantwoordelijkheid voor de wijziging van de balkonconstructie bij projectontwikkelaar 3W. De onderzoekers van VROM hielden zich niet bezig met de schuldvraag en onderzochten alleen de balkons.

Voorzitter P. Peters van de Vereniging van Huiseigenaren zei dat hij niet uit is op het aanwijzen van een schuldige. „We willen gewoon rustig en veilig wonen”, beklemtoonde hij. Wel is de advocaat van de Vereniging van Huiseigenaren bezig namens een meerderheid van de bewoners een schadeclaim op te stellen, die wordt ingediend bij aannemer Smeets. Een klein aantal bewoners heeft inmiddels zelfstandig een claim ingediend.

De bewoners hopen dat nu zo snel mogelijk de rust rond Patio Sevilla kan terugkeren. Volgens Peters reageerden veel bewoners emotioneel op de inhoud van het rapport. De bewoners kregen woensdagavond als eerste uitleg van het ministerie van VROM.

Ook in het Limburgse Oirsbeek ging woensdag de aandacht uit naar bouwfouten. Humanitas liet daar een kinderdagverblijf ontruimen. Volgens deze organisatie voor kinderopvang zijn er constructiefouten ontdekt in het twee jaar oude pand.

Humanitas nam het besluit om te ontruimen nadat een adviesbureau kanttekeningen had geplaatst bij de constructieberekeningen en de toegepaste funderingen. De kinderen van kinderdagverblijf Merlijn worden tijdelijk elders ondergebracht.

De gemeente toonde zich woensdag verrast door de actie van Humanitas. Volgens een woordvoerster is er niets mis met de constructie van het kinderdagverblijf. Het gemeentebestuur ziet daarom geen aanleiding tot het treffen van maatregelen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer