„Innovatiebeleid kost 3000 plaatsen postdocs”
DEN HAAG (ANP) – Keuzes die gemaakt worden door dit kabinet in het bedrijfsleven- en innovatiebeleid, gaan ten koste van plaatsen voor promovendi en postdoctorale opleidingen. Per jaar gaat het om ongeveer 3000 plekken.
Dat zei Ed Brinksma namens de overkoepelende organisatie van universiteiten (VSNU) woensdag tijdens een rondetafelgesprek in de Tweede Kamer. „Het gevaar is dat er geld wordt weggehaald en ergens anders wordt neergelegd. Daarmee haal je ook een toekomst weg”, aldus Brinksma.
Eerder deze maand reageerde VSNU-voorzitter Sijbolt Noorda al kritisch op delen van het bedrijfslevenbeleid van het kabinet. De organisatie heeft er geen vertrouwen in dat Nederland daarmee bij de top 5 van kenniseconomieën gaat komen, zoals gewenst. De VSNU wijst daarbij op de beslissing van het kabinet om aardgasbaten niet meer te investeren in kennisontwikkeling. Dat scheelt volgens de organisatie 500 miljoen euro.
Tijdens de bijeenkomst werd duidelijk dat oppositiepartijen zoals PvdA en SP zich zorgen maken dat onafhankelijk onderzoek onder druk komt te staan als dit te veel gericht wordt op de wensen uit het bedrijfsleven. In hun ogen gebeurt dat door keuzes van het kabinet.
Maar Cees Oudshoorn, aanwezig namens werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB Nederland, deelt die vrees niet. Dat de focus van wetenschap ten dele meer gericht zal worden op topsectoren in het bedrijfsleven is goed voor de economie. Bovendien blijft er ruim voldoende onafhankelijk onderzoek in Nederland over, aldus Oudshoorn.