Zorgverzekeraar verhoogt premie
SCHIEDAM – Zorgverzekerden moeten volgend jaar opnieuw rekening houden met een hogere zorgpremie.
Dat valt af te leiden uit de premiekosten die DSW dinsdagochtend bekendmaakte. Deze zorgverzekeraar uit Schiedam, die traditioneel als eerste de nieuwe bedragen bekendmaakt, verhoogt de premie in 2012 met 36 euro per jaar.
De jaarlijkse premiekosten bij DSW bedragen daardoor volgend jaar 1230 euro. Verwacht wordt dat de andere zorgverzekeraars een vergelijkbare verhoging zullen doorvoeren.
De stijging van 36 euro is hoger dan die van 11 euro, die het kabinet op Prinsjesdag aankondigde. Bestuursvoorzitter Van Boxtel van zorgverzekeraar Menzis noemde een dergelijke stijging toen „niet realistisch.” Een jaarlijkse verhoging van 20 tot 30 euro was volgens hem reëler, onder andere vanwege de vergrijzing en de toegenomen zorgvraag die daardoor ontstaat.
Behalve de toegenomen zorgvraag speelt ook mee dat minister Schippers (Volksgezondheid) zorgverzekeraars volgend jaar voor het eerst verantwoordelijk maakt voor overschrijdingen van de kostenramingen in de zorg die het ministerie opstelt, aldus DSW-topman C. Oomen vanochtend. Dit betekent dat de overheid verzekeraars niet langer compenseert wanneer de zorguitgaven hoger uitvallen dan geraamd.
Op advies van De Nederlandsche Bank verhoogde minister De Jager (Financiën) de verplichte solvabiliteitsmarge (de omvang van het eigen vermogen ten opzichte van het totale vermogen, inclusief leningen) voor zorgverzekeraars daarop van 9 naar 11 procent van de schadelast, waardoor ze meer eigen vermogen moeten opbouwen. De omvang van de extra buffer die de gezamenlijke zorgverzekeraars moeten aanleggen, is becijferd op 720 miljoen euro. Een deel daarvan wordt geïnd door de verhoging van de zorgpremie.
Onder andere bij de PvdA-fractie in de Tweede Kamer roept dit de vraag op of het beleid van minister Schippers om de marktwerking te bevorderen, werkt. „Hoe kan de minister besparingen inboeken als het extra marktrisico van zorgverzekeraars nu al leidt tot stijgende zorgkosten door de hogere solvabiliteitseisen?” vroeg PvdA-Kamerlid Van der Veen onlangs. Schippers stelde daarop dat forse, langdurige premieverhogingen niet aannemelijk zijn, gezien de gunstige solvabiliteitspositie van zorgverzekeraars.
Om een nog hogere premiestijging voor te zijn, besloot het kabinet afgelopen voorjaar overigens het basisverzekeringspakket te verkleinen. Ook gaat het verplichte eigen risico in 2012 omhoog, van 170 naar 220 euro per jaar.