FIS–leiders in Algerije na twaalf jaar gevangenschap vrijgekomen
Twee kopstukken van de verboden fundamentalistische moslimpartij Islamitisch Reddingsfront (FIS) zijn woensdag in Algerije na twaalf jaar detentie in vrijheid gesteld, maakte het Algerijnse leger bekend. De twee waren in 1991 opgepakt tijdens een door het FIS georganiseerde algemene staking. Zij werden veroordeeld wegens het in gevaar brengen van de staatsveiligheid.
De 72–jarige Abassi Madani en de 47–jarige Ali Belhadj zijn vrijgelaten op voorwaarde dat zij geen politieke activiteiten verrichten. Het FIS stond in 1991 op het punt een overwinning te behalen bij de eerste verkiezingen in Algerije waaraan meerdere partijen deelnamen. Het leger, dat sinds de onafhankelijkheid van Frankrijk in 1962 de touwtjes in handen heeft in het land, annuleerde de tweede ronde van de verkiezingen. Dat leidde tot de proteststaking en vervolgens de islamitische opstand in Algerije die tot op heden voortduurt.
In 1992 werd het FIS verboden, drie jaar nadat de partij was opgericht. Dat gebeurde in 1989 na de invoering van het meerpartijenstelsel. De partij had meteen een grote achterban en behaalde een overwinningszege bij lokale verkiezingen in 1990.
Sinds het verbod op het FIS zijn verschillende partijleiders omgebracht, terwijl anderen in ballingschap zijn gegaan in Europa. President Abdelaziz Bouteflika heeft benadrukt dat het FIS onder geen beding weer actief mag worden en de kwestie als politiek afgesloten bestempeld.
Belhadji werd in een buitenwijk van Algiers, waar hij woensdag een gebedsdienst wilde bijwonen in de moskee, opgewacht door honderden aanhangers. Hij staat bekend als een begiftigd spreker. Later op de dag zou hij zich bij Madani voegen in diens huis in de hoofdstad.