Joodse werkkampen krijgen ’gezicht’
WESTERBORK (ANP) – Herinneringscentrum Kamp Westerbork wil de ruim 40 Joodse werkkampen tijdens de Duitse bezetting uit de anonimiteit halen. Op alle plekken waar ooit zo’n werkkamp stond, moet een monumentje of een informatiepaneel komen, meldde directeur Dirk Mulder van het Herinneringscentrum vrijdag.
In de werkkampen zaten tot oktober 1942 duizenden Joodse dwangarbeiders, die samen met hun families in enkele dagen via Westerbork naar de vernietigingskampen werden getransporteerd. „De werkkampen waren een wezenlijke fase in de Jodenvervolging, want ze laten zien hoe gesluierd de Duitsers te werk zijn gegaan. Maar ze zijn altijd onderbelicht gebleven”, zegt Mulder.
De werkkampen waren er over het hele land en zijn na de oorlog nagenoeg verdwenen. „Er staan nu gebouwen. Of het zijn industrieterreinen of landbouwgronden. We willen laten zien en vertellen wat zich er heeft afgespeeld,”, zegt Mulder. Van slechts twee werkkampen is nog iets te zien: in Sellingebeetse in het Groningse Vlagtwedde en bij Vledder (Drenthe).