„Satelliet stort later op aarde neer”
HOUSTON – De Amerikaanse satelliet die op het punt staat te vergaan in de dampkring, zakt langzamer dan gedacht uit zijn baan rond de aarde. Dat betekent dat het object enkele uren later zal vergaan dan verwacht. De satelliet zou niet gisteravond terugkeren, maar waarschijnlijk afgelopen nacht of zaterdagochtend.
Dat heeft de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA gisteren bekendgemaakt.
De satelliet weegt in totaal 6 ton. Het grootste deel ervan wordt vernietigd door de hitte van de terugkeer in de dampkring, maar enkele grote onderdelen doorstaan dat waarschijnlijk. Zij wegen enkele honderden kilo’s en zullen inslaan op het aardoppervlak of in zee. Waar dat gebeurt, is niet uit te rekenen, maar Nederland ligt in de gevarenzone.
Hieronder een beknopt overzicht van eerdere crashes van afgedankt ruimtematerieel.
Kosmos 954: Deze nucleair aangedreven spionagesatelliet van de Sovjet-Unie, gelanceerd in 1977, stortte enkele maanden later neer in het hoge noorden van Canada. Speurders vonden later de radioactieve brokstukken terug in het afgelegen gebied.
Skylab: Het enige Amerikaanse ruimtestation, de Skylab, moest in 1979 gecontroleerd neerkomen in de Indische Oceaan, maar de Amerikanen maakten een rekenfout. Daardoor stortte de satelliet neer in het dunbevolkte westen van Australië. Compton: De Amerikaanse ruimtetelescoop Compton Gamma Ray Observatory verging in 2000 volgens planning in de dampkring. Restanten kwamen veilig neer in de Grote Oceaan.
Mir: Het ruimtestation van de Sovjet-Unie en later van Rusland draaide van 1986 tot 2001 in een baan rond de aarde. De Mir keerde in maart 2001 gecontroleerd terug in de dampkring. Het ruimtestation verbrandde grotendeels, maar enkele brokstukken stortten in de Grote Oceaan bij Nieuw-Zeeland.