„India manipuleert armoedecijfers”
NEW DELHI (ANP) – De overheid in India geeft een veel te rooskleurig beeld van de armoede in het land.
Volgens de officiële cijfers leeft 37 procent van de ruim 1,2 miljard Indiërs onder de armoedegrens. In de praktijk ligt dat percentage veel hoger, mogelijk zelfs op 77 procent. Dat meldden de Britse omroep BBC en de Indiase krant The Hindu woensdag.
Experts op het gebied van armoede in India stellen dat de federale overheid in New Delhi uit pr-overwegingen een extreem lage armoedegrens hanteert. Daardoor lijkt het alsof het aantal armen in India meevalt en het armoedebeleid een succes is. Ook hoeft de overheid zo minder uit te geven aan uitkeringen voor arme mensen.
De armoedegrens voor inwoners van agrarische gebieden is onlangs vastgesteld op 25 roepie (37 eurocent volgens de meest recente wisselkoers) per dag. Van dat bedrag zouden deze mensen voldoende voedsel, onderwijs en gezondheidszorg kunnen betalen. In de steden gelden Indiërs pas als arm, als ze dagelijks minder dan 32 roepie (48 eurocent) te besteden hebben.
India wijkt met zijn armoedegrens fors af van de internationale norm van de Wereldbank. Die hanteert een bodeminkomen van 1,25 dollar per dag (ruim 90 eurocent). Wie minder te besteden heeft, staat te boek als arm. In een reactie wees de Indiase regering erop dat de armoedenorm nog nadere studie vergt. Het is nog onduidelijk wanneer een besluit wordt genomen over deze kwestie.
India boekt al jaren forse economische groeicijfers, maar daarvan profiteren slechts de middenklasse en de nog rijkere inwoners van het land in Zuid-Azië. Een groot aantal Indiërs, afhankelijk van de gehanteerde norm tussen de 445 en 925 miljoen personen, leeft onder de armoedegrens.