Flevoland vecht voor zijn ziekenhuis
Opnieuw liepen de inwoners van de Noordoostpolder gisteravond te hoop tegen de dreigende inkrimping van hun ziekenhuis. Ze vrezen dat het verdwijnen van de kinderafdeling het begin van het einde is. Woensdagmiddag werd het ziekenhuisbestuur in een kort geding voor de rechter gedaagd.
„De geschiedenis van ons ’Jansen’Begon zo’n vijftig jaar gelee Toen men in een paar barakken De eerste operatie dee.” De mannenstemmen van piratenkoor De Vliegende Hollander uit Luttelgeest galmen over het plein voor het Dr. J. H. Jansenziekenhuis. Honderden inwoners ondersteunen het protest. „Kijk naar de spreiding van de zorg
Op de kaart van Nederland. Ligt een volwaardig ziekenhuis Ook in de NOP niet voor de hand? Dat betekent ook voor kind’ren Dat er een bedje in de polder moet.”
Vorige week nog schaarden alle Tweede-Kamerfracties, met uitzondering van GroenLinks, zich tijdens een spoedoverleg achter een motie van CDA’er Buijs. Die wilde dat minister Hoogervorst van Volksgezondheid extra geld beschikbaar stelt voor het ziekenhuis in Emmeloord, zodat de vier basisspecialismen en de acute noodhulp daar behouden blijven.
Deze week kondigde de raad van bestuur van de IJsselmeerziekenhuizen echter aan dat de Emmeloordse vestiging om financiële redenen toch moet inkrimpen. Patiëntjes voor de klinische kindergeneeskunde moeten voortaan naar Lelystad. Verder keert de afdeling gynaecologie, die al eerder is gesloten, niet terug.
Volgens het plan van aanpak verdwijnen drie van de vijf basisspecialismen uit Emmeloord en zal de acute en intensieve zorg geconcentreerd worden in Lelystad. De regionale en plaatselijke bestuurders riepen de Tweede Kamer te hulp om dit plan tegen te houden. Behoud van de basisspecialismen is in het verleden meermalen toegezegd, vorig jaar oktober nog door minister Bomhoff.
Hoogervorst onderschrijft echter het besluit van het bestuur, omdat de Inspectie voor de Gezondheidszorg het medisch onverantwoord vindt om de afdeling voor kindergeneeskunde open te houden. De afdeling zou te klein zijn en er zouden zo weinig patiënten zijn dat de artsen hun vaardigheden verliezen. Volgens de Tweede Kamer moet eerst de rust in het ziekenhuis weerkeren. Er zullen dan, verwachten zij, vanzelf meer patiënten komen, zodat de levensvatbaarheid van het ziekenhuis groter wordt.
Het ziekenhuis in Emmeloord is in 1992 gefuseerd met het Zuiderzeeziekenhuis in Lelystad. Intern heeft het echter nooit echt geboterd. Vorig jaar leidde dat tot een ernstige crisis, nadat de specialisten van de twee locaties lijnrecht tegenover elkaar kwamen te staan. De artsen in Emmeloord vonden dat het interim-bestuur en hun collega’s in Lelystad aanstuurden op uitkleding van hun werkplek. De crisis leidde tot een tijdelijke opnamestop voor beide ziekenhuizen. De Tweede Kamer drong aan op het vertrek van interim-directeur J. W. Brinkman, maar hij heeft de touwtjes nog steeds in handen.
Op 1 maart demonstreerden duizenden inwoners tegen inkrimping van het Emmeloordse ziekenhuis. Gisteravond waren ze er weer. Samen met het piratenkoor zingen ze de Zuiderzeeballade: „Ons ziekenhuis moet blijven bestaan, het plan van aanpak mag naar de maan!” Het publiek zingt door, ook als het koor -leesbrillen onder de piratenmutsen- in de war raakt.
”Zijn wij kinderen van de rekening?” vragen twee beertjes in een couveuse. Kinderen zwaaien met een spandoek. Verpleegsters kijken vanachter de ramen toe. „Sluiting van de kinderafdeling is een schandalige zaak”, zegt oud-minister Nawijn, nu LPF-kamerlid. „Het kan toch niet zo zijn dat de raad van bestuur het anders doet dan de Tweede Kamer, de Provinciale Staten en de gemeenteraden van Noordoostpolder en Urk willen? Ga door met de strijd!”
Woensdag alarmeerde Nawijn zijn collega’s in de vaste kamercommissie voor de volksgezondheid. „Wat mij betreft roepen we de minister op het matje.”
Het bestuur houdt voet bij stuk. „Alles moet naar Lelystad”, zingen de wonderlijk uitgedoste piraten op de wijs van Altijd is Kortjakje ziek. „Er is een jaar vergooid met onzinnige plannenmakerij”, roept huisarts Dekker van Urk. „Wat mij betreft zijn de dagen van dit management geteld. Dan hebben we hier, net als in Dokkum en Dirksland, een goed ziekenhuis.”
Het is de eerste keer dat gemeenten een ziekenhuis vanwege inkrimping voor de rechter slepen, meent wethouder J. Ritsema. „Dit plan is niet te verkroppen. Het is een sterfhuisconstructie”, stelt ook LPF-statenlid B. Lammers.