Binnenland

Herdenking Market Garden blijft in trek

EDE/OOSTERBEEK/GROESBEEK (ANP) – De herdenking van het begin van de geallieerde bevrijdingsoperatie Market Garden blijft veel belangstelling trekken. Ook dit weekeinde waren er in Arnhem, op de Ginkelse Heide, op de Airborne Begraafplaats in Oosterbeek en in Groesbeek bij Nijmegen weer vele duizenden bezoekers. Ze herdachten onder anderen de Britse, Poolse, Canadese en Amerikaanse militairen die sneuvelden bij de operatie, die op 17 en 18 september 1944 begon. Bij de herdenkingen waren ook tientallen, nu hoogbejaarde oud-strijders van toen aanwezig.

19 September 2011 07:20Gewijzigd op 14 November 2020 16:41
Veteranen en kinderen leggen bloemen tijdens de herdenkingsdienst op de Airborne begraaplaats in Oosterbeek. Dit weekend is voor de 67e maal de Slag om Arnhem herdacht. Foto ANP
Veteranen en kinderen leggen bloemen tijdens de herdenkingsdienst op de Airborne begraaplaats in Oosterbeek. Dit weekend is voor de 67e maal de Slag om Arnhem herdacht. Foto ANP

Regen en harde wind gooiden roet in het eten bij de traditionele luchtlandingen. Zaterdag raakten op de Ginkelse Heide bij Ede een kleine tien parachutisten lichtgewond bij de landing. De paradropping die zondag in Groesbeek op het programma stond, ging helemaal niet door, omdat de Dakota die de parachutisten zou vervoeren niet mocht opstijgen vanaf Eindhoven Airport.

Met de operatie Market Garden wilden de geallieerden in 1944 in één klap een einde maken aan de Tweede Wereldoorlog. Tussen Eindhoven en Ede landden tienduizenden parachutisten. De actie tot aan Nijmegen slaagde, maar daar stokte de opmars. De regio Nijmegen bleef tot mei 1945 frontgebied. De bevrijding van Arnhem mislukte, wat bekend is geworden als de Slag om Arnhem.

De bevrijders hadden het Duitse verzet in dat gebied zwaar onderschat. Van de bijna 2000 Britse en Poolse parachutisten die bij Arnhem landden, werden er 50 al in de lucht doodgeschoten, terwijl 151 man meteen vermist werden. Op de Airborne Begraafplaats in Oosterbeek liggen 1680 geallieerde strijders begraven. Op het Canadese ereveld in Groesbeek rustten 2610 mannen.

Volgens de stichting Airborne Herdenkingen in Oosterbeek hebben de Britten zich lang geschaamd voor de Slag om Arnhem, die ook heel veel burgers het leven kostte. „De bevolking hier dacht en denkt daar anders over. De belangstelling blijft”, zei een woordvoerder.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer