Alleenverdiener het meest geraakt door bezuinigingen
DEN HAAG – Alleenverdieners betalen in 2012, als gevolg van de bezuinigingen van het kabinet, meer dan anderen het gelag. Dat blijkt uit de zogeheten koopkrachtplaatjes voor Prinsjesdag die het kabinet donderdag openbaar maakte.
Vooral werkende alleenverdieners met een middeninkomen merken de gevolgen van de economische crisis en van het kabinetbeleid. Deze kostwinners leveren gemiddeld 2,25 procent aan koopkracht in. Dat betekent dat zij er maandelijks zo’n 100 euro bruto op achteruitgaan.
Dit komt vooral door de afbouw van de zogeheten overdraagbare heffingskorting van een niet-werkende partner aan een kostwinner.
Kostwinners die minder dan 33.000 euro per jaar verdienen, gaan er tot ruim 50 euro per maand op achteruit. Alleenverdieners die meer dan 65.000 euro verdienen, verliezen gemiddeld 1,5 procent aan koopkracht. Dat is minimaal 80 euro per maand.
In de somberste Miljoenennota van de laatste decennia schrijft het kabinet dat burgers dit en het komende jaar op alle fronten minder te besteden hebben. „Door de opgelopen staatsschuld is de ruimte om nieuwe klappen op te vangen afgenomen”, stelt minister De Jager van Financiën in de begroting die donderdagmiddag per abuis al openbaar kwam. „De buffers zijn op. We kunnen de rekening niet blijven doorschuiven naar toekomstige generaties.”
Zo daalt de koopkracht volgend jaar gemiddeld met 1 procent, stijgt de werkloosheid naar 405.000 mensen, gaan de lasten omhoog met 3,5 miljard euro en daalt de kinderbijslag.
Het kabinet wil de kinderbijslag verlagen met gemiddeld 35 euro per kind. Door deze bezuiniging wil de regering geld vrijspelen voor koopkrachtreparatie via het kindgebonden budget voor ouders met een lager of modaal inkomen (ongeveer 33.000 euro). Uit de donderdag gepubliceerde begroting van Sociale Zaken blijkt dat het kindgebonden budget bij het eerste kind in een gezin verhoogd wordt met 50 euro. Het extraatje stijgt bij het tweede kind met 6 euro.
Tegelijkertijd wordt er bezuinigd op het kindgebonden budget. Zoals al eerder aangekondigd wordt deze steunmaatregel geheel afgeschaft voor derde en volgende kinderen in een gezin. In de Tweede Kamer worden, met name door de SGP, echter initiatieven genomen om het kindgebonden budget wel degelijk ook voor grotere gezinnen te handhaven.
Om de koopkrachtdaling voor lagere inkomens te beperken, laat het kabinet het hoogste belastingtarief van 52 procent eerder ingaan. Burgers hebben hier maximaal 15 euro nadeel van. Verder gaat het eigen risico in de zorg met 50 euro omhoog.
Niet alleen voor huishoudens, ook voor het bedrijfsleven gaan de lasten volgend jaar fors omhoog. Volgens het Centraal Planbureau komt de lastenverzwaring voor ondernemingen netto uit op 3 miljard euro. Bijna een jaar geleden zei Rutte nog dat de lasten voor het bedrijfsleven over de hele regeerperiode gelijk zullen blijven. Maar het is de vraag of het kabinet deze belofte nu nog kan nakomen.