Minder te besteden in somber en onzeker 2012
DEN HAAG (ANP) – Het kabinet heeft bij Prinsjesdag een sombere boodschap voor de burger. De komende jaren staat de koopkracht van iedereen onder druk. De gemiddelde daling volgend jaar is 1 procent.
Voor ouderen, gezinnen en lage inkomens is geprobeerd de gevolgen zoveel mogelijk te beperken. Er wordt 100 miljoen euro extra uitgetrokken voor bijzondere bijstand en ook lagere- en middeninkomens met kinderen krijgen een extraatje. Ook worden zij geholpen door een versnelde invoering van de inkomensafhankelijke bijdrage in de zorgverzekeringswet. Hogere inkomens gaan hierdoor meer zorgpremie betalen. Alleenverdieners die ver boven het minimumloon zitten, leveren het meest in: 1,5 tot 2,25 procent.
De afgelopen crisisjaren bleef de koopkracht voor burgers nog op peil doordat de overheid de meeste klappen opving. „De rekening kan echter niet kosteloos worden doorgeschoven naar toekomstige generaties; de buffers zijn na de financiële crisis van 2008 en 2009 op”, aldus het kabinet in de donderdag uitgelekte miljoenennota. Het benadrukt dat het bezuinigingspakket van 18 miljard euro onverkort moet worden doorgevoerd. ,Koersvast in onzekere tijden”, is het motto voor het kabinet.
De economische vooruitzichten geven weinig reden tot optimisme. De economische groei valt met 1 procent volgend jaar een stuk lager uit dan aanvankelijk gedacht. Het begrotingstekort loopt in 2012 op naar 2,9 procent. Naar verwachting zijn er 406.000 mensen werkloos.
Het kabinet schetst in het stuk de onzekere situatie. Ons land heeft de crisisjaren beter doorstaan dan andere landen, maar schokken in de economie zijn zeker niet uit te sluiten. Eerder maakte premier Mark Rutte al duidelijk dat na 2012 verder bezuinigingen noodzakelijk kunnen zijn.
De directe kosten van de huidige problemen in de eurozone kunnen volgens het kabinet voor Nederland „aanzienlijk zijn.” Het bedrijfsleven en de financiële sector hebben in Zuid-Europa en Ierland omvangrijke bezittingen opgebouwd.
De regeringspartijen VVD en CDA noemen de kabinetsplannen pijnlijk maar noodzakelijk om orde op zaken te stellen. De linkse oppositiepartijen vrezen dat vooral kwetsbare groepen de dupe zijn. „Door de bezuinigingen op onderwijs, zorg, re-integratie en natuur wordt de economie niet sterker, maar worden mensen met lage- en middeninkomens wel zwaar getroffen”, stellen zij.