Toenadering in Belgische formatie
BRUSSEL (ANP) – De acht partijen die in België onderhandelen over een nieuw kabinet zijn elkaar woensdag flink genaderd. Dat hebben verschillende Belgische media gemeld. Over de splitsing van de tweetalige kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde (BHV), het belangrijkste twistpunt, zou een akkoord binnen handbereik liggen.
In de nacht van dinsdag op woensdag kwamen de gesprekken over een oplossing voor BHV, waarover Vlamingen en Franstaligen al decennia ruziën, muurvast te zitten. Er ontstond een crisissituatie. Koning Albert II kwam in allerijl terug van zijn buitenlandse vakantieverblijf. Formateur Elio Di Rupo belegde woensdagmiddag een „ultiem” overleg, in een laatste poging eruit te komen.
BHV is het enige tweetalige kiesdistrict in België. De talrijke Franstalige inwoners van de Vlaamse randgemeenten van Brussel kunnen daardoor bij verkiezingen op Franstalige partijen stemmen. De Vlamingen vinden dat oneerlijk en willen dat aan die situatie een einde komt.
Op de onderhandelingstafel zou nu een voorstel liggen om het kiesdistrict te splitsen, maar niet voor de Senaat. Die zou namelijk worden opgeheven.
Ook voor de kwestie van de dwarsliggende Franstalige burgemeesters van drie aan Brussel grenzende dorpen zou een oplossing zijn gevonden. De Vlaamse deelregering weigert al jaren deze burgemeesters te benoemen omdat ze taalwetten niet respecteren. Die schrijven onder meer voor dat Vlaamse gemeenten zich in het Nederlands tot hun ingezetenen horen te richten en niet in het Frans.
Het compromis zou zijn dat de drie burgemeesters weliswaar nog steeds niet benoemd worden, maar dat ze wel een soort semiofficiële status krijgen en de titel „dienstdoende burgemeester” mogen voeren.