Economie

„Terugkeer drachme geen optie voor Griekenland”

AMSTERDAM (ANP) – Een terugkeer naar de drachme is geen realistische oplossing voor de Griekse schuldencrisis. Dat stelde econoom Allard Bruinshoofd van Rabobank woensdag.

14 September 2011 18:02Gewijzigd op 14 November 2020 16:37

Volgens Bruinshoofd is een terugkeer naar de oude Griekse munteenheid een zeer complexe en kostbare operatie. „Een terugkeer naar de drachme is een politieke keuze. Dat doe je niet zomaar en helemaal niet nu de economie er zo slecht voorstaat. Nederland is 2 jaar bezig geweest met de invoering van de euro.”

De econoom denkt dat Griekenland voorlopig niet kan terugkeren naar de geldmarkten. „De markt zit momenteel geheel dicht. Griekenland is aangewezen op het IMF en de Europese landen. Als zij stoppen met geld lenen, lijkt me de meest realistische weg fors af te stempelen op de schuld om die zo draagbaar mogelijk te maken naar de toekomst toe.”

Als de noodhulp wordt gestopt, worden de wolken boven Athene alleen maar nog donkerder, vreest Bruinshoofd. „Dan loopt Griekenland het risico dat het bankensysteem omvalt en de kredietverlening vastloopt. Dat zou leiden tot een ernstige economische depressie waar de Grieken dan doorheen moeten. De koopkracht zal sterk dalen en de werkloosheid zal verder oplopen.”

Bovendien zal Griekenland de lonen scherp moeten verlagen om concurrerend te kunnen blijven. „Er is grote kans op deflatie omdat de economie nog langer in recessie blijft. De levensstandaard zal lager worden.”

Bruinshoofd is van mening dat Griekenland al heel veel doet om de crisis te bezweren. „Ze moeten flink doorpakken met de bezuinigingen en het flexibeler maken van de economie en de arbeidsmarkt openbreken. Er is potentieel in de Griekse economie, maar Europa moet het land wel meer tijd geven.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer