Politiek

SGP: Geen steun nieuw noodfonds

DEN HAAG – Een Kamermeerderheid lijkt woensdagavond niet te zullen instemmen met een aanpassing van het Europese noodfonds voor zwakke eurolanden.

Redactie politiek
14 September 2011 12:00Gewijzigd op 14 November 2020 16:37
Minister Jan Kees de Jager (Financiën). Foto EPA
Minister Jan Kees de Jager (Financiën). Foto EPA

Instemming met de aanpassing van het noodfonds is nodig om een tweede steunpakket voor Griekenland (ter waarde van 
160 miljard euro) te kunnen accorderen. Minister De Jager (Financiën) wil dat de Kamer hiervoor woensdagavond zijn fiat geeft tijdens een debat over het fonds.

Gisteren stemde België als tweede land in de eurozone in met het besluit dat tijdens de eurotop van 21 juli is genomen en dat de leencapaciteit van het noodfonds optrekt tot 440 miljard euro. De Nederlandse garanties aan het fonds zullen hierdoor verdubbelen. Ook moeten met het noodfonds straks overheidsobligaties kunnen worden opgekocht van zwakke eurolanden (wat nu nog gebeurt door de Europese Centrale Bank).

SGP-Kamerlid Dijkgraaf noemde het woensdagmorgen „voorbarig” om woensdagavond al in te stemmen met het voorstel. „Het is prematuur. Een besluit hoeft pas eind deze maand te zijn genomen. Op die manier kunnen we alle relevante ontwikkelingen meenemen. Kijk eens wat er in de achterliggende twee weken wel niet is gebeurd.”

Ook PvdA-Kamerlid Plasterk geeft aan gezien de huidige ontwikkelingen niet achter het voorstel te kunnen staan. Hij eist harde toezeggingen van De Jager, omdat hij vreest dat het onderpand dat Finland eist in ruil voor zijn steun de slagkracht van het noodfonds ondermijnt, evenals de eis van het Duitse parlement om in de toekomst bij iedere beslissing van het fonds vooraf te worden betrokken. Daarmee lijkt op voorhand alleen een minderheid in de Kamer van CDA, VVD, GroenLinks, en D66 met aanpassing van het noodfonds in te stemmen.

De aandelenmarkten werden de afgelopen dagen overstelpt met geruchten dat het moment nabij is dat Griekenland niet meer aan zijn financiële verplichtingen kan voldoen. Dinsdagavond meldden verscheidene Nederlandse media dat ook het ministerie van Financiën dat als onafwendbaar beschouwt.

Financiën ontkent echter dat er wordt aangestuurd op een Grieks faillissement. Wel zou het kabinet zich voorbereiden op alle mogelijke scenario’s voor het noodlijdende Griekenland, inclusief een bankroet.

De Jager heeft steeds gezegd dat hij de conclusies afwacht van inspecteurs van de Europese Unie, het Internationaal Monetair Fonds en de Europese Centrale Bank. Die waren recent nog ontevreden over de vorderingen van de Grieken om de begroting op orde te krijgen. Onder meer Nederland en Duitsland hebben al aangegeven dat wanneer Griekenland zich niet conformeert aan de hervormingsafspraken, het land geen nieuwe steun hoeft te verwachten.

Woensdagmiddag voeren de Duitse bondskanselier Merkel, de Franse president Sarkozy en de Griekse premier Papandreou telefonisch overleg over de penibele situatie rond Griekenland.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer