Economie

Team IMF arriveert in Argentinië

Een team experts van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) is maandagavond in Argentinië aangekomen. In Buenos Aires zal het met regeringsfunctionarissen praten over hervatting van de onderhandelingen over nieuwe kredietverlening aan het bankroete land.

Redactie economie
8 January 2002 10:15Gewijzigd op 13 November 2020 23:21

De onderhandelingen zullen waarschijnlijk in februari aanvangen. Argentinië wil zijn schuldenlast van 141 miljard dollar (158 miljard euro) herstructureren en verlangt nieuwe kredieten om uit de problemen te kunnen komen. Daarbij zou het gaan om 15 tot 20 miljard dollar (17 tot 23 miljard euro).

Waarnemers zijn benieuwd wat het IMF zal zeggen van de devaluatie van de peso. President Duhalde kreeg hiervoor zondag toestemming van het Argentijnse Congres. De koppeling met de dollar werd losgelaten. De officiële wisselkoers is vastgesteld op 1,40 peso voor 1 dollar, en geldt alleen voor buitenlandse handel. Veel economen geloven niet dat Argentinië in staat is deze koers ten minste drie maanden vast te houden, zoals de regering beoogt.

Daarnaast is er een vrije wisselkoers ingevoerd voor het binnenlandse deviezenverkeer. Het IMF en de Verenigde Staten hadden liever gezien dat Argentinië voor één vrije wisselkoers had gekozen. Sommige economen bepleiten invoering van aanvullende, regionale munteenheden. Voor nationale (belasting)doeleinden kunnen de stabielere peso en de dollar als rekeneenheid dienen.

Door de devaluatie met 29 procent vrezen Europese bedrijven, met name Spaanse, miljarden dollars te verliezen. Zowel banken als nutsbedrijven worden gedupeerd nu dollarrekeningen in peso’s worden omgezet, de consumenten de aangeboden diensten niet langer met dollars hoeven te betalen, en er bovendien een nieuwe belasting wordt geheven op de uitvoer van olie. Spaanse bedrijven overwegen naar het hooggerechtshof te stappen om aan de gevolgen van de geldontwaarding te ontkomen.

De Spaanse en de Franse regering hebben grote druk uitgeoefend op de Argentijnse president, Eduardo Duhalde, om hun bedrijven van grote verliezen te vrijwaren. De Spaanse premier Aznar herinnerde in een telefoongesprek de Argentijnse president eraan dat Spanje vorig jaar 1 miljard dollar (1,12 miljard euro) heeft bijgedragen aan een schuldsanering.

Volgens de Bank van Internationale Betalingen (BIB) behoren vijf Europese landen tot de zes grootste investeerders in Argentinië. Spanje gaat met 17,7 miljard dollar (19,89 miljard euro) aan kop, gevolgd door de VS met 10,2 miljard dollar (11,46 miljard euro). Daarna volgen Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Italië en Nederland (3,6 miljard dollar, ofwel 7,4 miljard euro).

De crisis treft ook Nederlandse financiële instellingen. Bankverzekeraar ING heeft voor het vierde kwartaal van zijn boekjaar 2001 een voorziening genomen van 60 miljoen dollar (69 miljoen euro). De cijfers over die periode worden 28 februari bekendgemaakt, gelijk met de jaarcijfers over vorig jaar.

De voorziening heeft betrekking op de 130 miljoen dollar (150 miljoen euro) aan beleggingen die ING heeft uitstaan in Argentijnse staatsobligaties, liet een woordvoerder maandag weten. In totaal bedraagt het aantal leningen 750 miljoen euro, waarvan 600 miljoen euro aan grote internationale bedrijven. Deze kredieten zijn echter met onderpanden voldoende afgedekt, aldus ING.

ING heeft in de loop van de afgelopen dagen een beter beeld gekregen van de risico’s die het concern in Argentinië loopt. Vlak voor kerst liet het nog weten dat het te vroeg was om een exact schadebedrag vast te stellen.

ING’s branchegenoot Fortis herhaalt dat het in Argentinië 30 miljoen euro aan ongedekte kredieten heeft uitstaan. Volgens het Belgisch-Nederlandse concern zit „fors minder dan de helft” in staatsobligaties. Over eventuele schade wil Fortis niets zeggen. „De situatie verandert per dag”, aldus een woordvoerder.

Hoeveel pijn ABN Amro in Argentinië lijdt wil de bank niet zeggen. Het deel dat aan bedrijven in het Zuid-Amerikaanse land is geleend, is grotendeels afgedekt, stelt een woordvoerder. De staatsgerelateerde leningen (obligaties, staatsbedrijven) zijn volgens hem maar beperkt van omvang.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer