Cijfers Prinsjesdag: economie in zwaar weer
DEN HAAG (ANP) – De verwachte groei van de Nederlandse economie volgend jaar is neerwaarts bijgesteld naar 1 procent. Dat blijkt uit cijfers van de Macro-economische Verkenningen (MEV) die op Prinsjesdag bekend worden, maar waarop RTL Nieuws maandag de hand wist te leggen.
Het Centraal Plan Bureau (CBP) ging bij de meest recente raming in juni nog uit van een groei van de economie in 2012 met 1,75 procent. Toch verwachten de rekenmeesters van het kabinet dat de koopkracht volgend jaar 1 procent daalt, terwijl eerder werd uitgegaan van een afname van 1,25 procent.
Eerder werd al bekend dat het kabinet waarschijnlijk maatregelen neemt om de laagste inkomens, gezinnen met kinderen en AOW’ers te compenseren voor verlies van koopkracht, onder meer via verschuivingen van geld van de kinderbijslag naar het kindgebonden budget. Verder moet er geld vrijkomen door hogere inkomens sneller onder het hoogste belastingtarief van 52 procent te laten vallen.
De inflatie wordt geraamd op 2 procent, tegen 2,25 procent in juni. De werkeloosheid komt volgend jaar naar verwachting uit op 4,25 procent, tegen een eerdere prognose van 4 procent. Het begrotingstekort bedraagt volgend jaar naar verwachting 2,9 procent. Bij de vorige raming werd voor 2012 nog uitgegaan van een begrotingstekort van 2,2 procent.
De NOS, die de stukken ook in handen heeft, zegt dat het overheidstekort in 2015 oploopt naar 1,9 procent. Dat is een forse toename ten opzichte van waar het kabinet eerder op rekende.
Wouter Koolmees, Tweede Kamerlid van oppositiepartij D66, vindt de cijfers „ernstiger dan gedacht.” Volgens de partij moet premier Mark Rutte de cijfers aangrijpen om hervormingsmaatregelen te nemen, zoals het moderniseren van het ontslagrecht en de werkloosheidswet en het verhogen van de AOW-leeftijd.
De stukken voor Prinsjesdag worden vrijdag vrijgegeven, maar de officiële presentatie is vier dagen later, op de derde dinsdag van september.