Lubbers doet boekje open over formatie
DEN HAAG (ANP) – Oud-premier Ruud Lubbers doet in een maandag verschenen boek met interviews met de vijf nog levende Nederlandse oud-premiers onthullingen over de formatiebesprekingen die vorig jaar leidden tot een minderheidskabinet van VVD en CDA, met gedoogsteun van de PVV.
In het boek De smaak van de macht van Annemarie Gualthérie van Weezel stelt Lubbers dat PVV-leider Geert Wilders zich bereid toonde om bij een samenwerking van VVD, CDA en PVV zijn toekomstige uitspraken af te stemmen met de minister van Justitie. Wilders noemde zo’n verzoek volgens Lubbers „redelijk.”
„Als die minister van Justitie niet puur politiek tegen mij is, maar mij aan kan tonen met grondwet en internationale verdragen dat bepaalde dingen niet kunnen, dan aanvaard ik dat ja, dat is prima”, zei Wilders volgens Lubbers in het vertrouwelijke gesprek tegen hem. Wilders had er volgens Lubbers geen bezwaar tegen als Ernst Hirsch Ballin opnieuw minister van Justitie was geworden.
Maar die laatste keerde zich tegen de samenwerking met de PVV, nadat Lubbers al aan koningin Beatrix had geadviseerd om verder te gaan met de combinatie van VVD, CDA en PVV. Lubbers heeft geen spijt van dat advies aan de koningin, zegt hij in het boek. Toch stemde hij op het CDA-congres tegen de samenwerking met de PVV, omdat behalve Hirsch Ballin ook Ab Klink tegen was. „Daarmee was het ijs te dun. Toen is mijn advies geweest: doe het niet.”
In De smaak van de macht komen de vijf nog levende oud-premiers van Nederland aan het woord: Piet de Jong, Dries van Agt, Ruud Lubbers, Wim Kok en Jan Peter Balkenende. De auteur van het boek is redacteur op de parlementaire redactie van de NOS in Den Haag en getrouwd met prins Carlos de Bourbon de Parme.
Oud-premier Van Agt laat zich in het boek negatief uit over pogingen van VVD, CDA en PVV om bij de Eerste Kamerverkiezingen van afgelopen 23 mei via stemmen op elkaars kandidaten tot een meerderheid in de Senaat te komen. Een „verloedering van de democratie”, noemt Van Agt dat.