Hongaarse overheid geeft scholen terug aan kerk
BOEDAPEST – Dorpen en steden in Hongarije die een tekort hebben op de balans, hebben de mogelijkheid het onderwijs uit handen te geven. Meer dan tachtig scholen die door de lokale overheid werden gefinancierd, staan nu onder kerkelijk bestuur.
Volgens een onderzoek vorige maand van het Hongaarse weekblad Heti Válasz zijn de afgelopen maanden meer dan zestig scholen in handen gekomen van de kerk. De regering spreekt van meer dan tachtig scholen, varierend van kleuterscholen tot beroepsonderwijs. Rooms-katholieken zien een toename van 20 procent in hun onderwijsinstellingen, gereformeerden 10 procent en lutheranen 13 procent.
De directe oorzaak vormt de economische malaise, die ook Hongaarse gemeentebesturen in de portemonnee raakt. De financiering van overheidsscholen is de taak van dorpen en steden, terwijl privé-scholen subsidie ontvangen van de landelijke overheid. Ook weten kerken zich enigszins gesteund door de politiek van minister-president Viktor Orbán, die het christendom wil inzetten als bindmiddel voor de Hongaarse samenleving.
Op de trend van overnames is onrust ontstaan. Niet alle Hongaren staan te wachten op een kerstening van het onderwijs. Sommige kerkleiders, zoals de rooms-katholieke bisschop Laszlo Kiss-Rigo van het bisdom Szeged Csanad, hebben gezegd geen verplicht godsdienstonderwijs in te voeren. Het bisdom is in onderhandeling met gemeenten over de overname van 38 scholen.
De gereformeerde, lutherse en rooms-katholieke kerken bestuurden voor de Tweede Wereldoorlog de meeste scholen in Hongarije. Tijdens het communistische bewind werden 3750 scholen overgenomen en 4500 docenten ontslagen.