Buitenland

Discussie Ground Zero draait wéér om religie

De discussie over de invulling van de herdenking van de aanslagen van 11 september 2001 staat opnieuw in het teken van religie. En dat is bepaald niet voor het eerst.

9 September 2011 10:23Gewijzigd op 14 November 2020 16:32
Uit gevonden resten van het WTC werd dit kruis gemaakt. Het staat tijdelijk tentoongesteld in St. Paul’s Chapel, de enige kerk in de buurt van het World Trade Center die hoegenaamd geen schade opliep na de aanslagen van 11 september 2001. Foto RD, Henk Vi
Uit gevonden resten van het WTC werd dit kruis gemaakt. Het staat tijdelijk tentoongesteld in St. Paul’s Chapel, de enige kerk in de buurt van het World Trade Center die hoegenaamd geen schade opliep na de aanslagen van 11 september 2001. Foto RD, Henk Vi

Vorig jaar augustus leidden de plannen voor de bouw van een islamitisch centrum in de buurt van Ground Zero, de plaats waar tien jaar geleden de Twin Towers door twee gekaapte vliegtuigen werden geraakt, tot heftige reacties bij de Amerikaanse bevolking.

Vorige week maakte het stadsbestuur van New York bekend dat religieuze leiders niet welkom zijn bij de herdenkingsceremonie op Ground Zero, zondag. Op die dag is het precies tien jaar geleden dat 
het World Trade Center werd aangevallen. De gemeente New York wil neutraliteit betrachten, en daarom is er voor predikanten, rabbijnen en imams geen officiële plaats bij de herdenking.

De evangelicale voorganger Randy Cutron vindt het een „regelrechte schande” dat religieuze leiders van de plechtigheid worden uitgesloten. „Zij maakten juist bij uitstek deel uit van de reddingsoperatie op Ground Zero. Iedereen heeft de beelden van troostende geestelijken 
–van welk geloof dan ook– en de talloze ”prayer stations” nog op zijn netvlies staan.”

Alsof de controverse over het islamitisch centrum en de aanwezigheid van religieuze leiders nog niet genoeg is, heeft zich een nieuw twistpunt rond Ground Zero aangediend. Het herdenkingscentrum, dat aanstaande maandag zijn deuren opent, is van plan een stuk metaal in de vorm van een kruis tentoon te stellen, dat zo in de puinhopen van de Twin Towers is gevonden. Het kruis stond lange tijd op de rampplek en werd een symbool van hoop voor veel reddingswerkers. Recent onderzoek toonde aan dat zeven van de tien Amerikanen graag zien dat het kruis in het Memorial Center wordt neergezet. Ook de burgemeester van New York, Michael Bloomberg, is daar een voorstander van.

De organisatie American Atheists is echter tegen dit voornemen in het geweer gekomen. Het tonen van een christelijk symbool op grond die publiek eigendom is, is volgens haar in strijd met de grondwet. Een dergelijke actie zou de schijn kunnen wekken dat de Amerikaanse overheid het christelijk geloof voortrekt, en dat is volgens de constitutie verboden. Ds. Brian Jordan, die zich inspande om het kruis te bewaren, zegt echter dat mensen van diverse religies bijeenkwamen bij dit kruis om te bidden.

Amerika herdenkt de aanslagen van 11 september 2001. RD-journalist Richard Donk en fotograaf Henk Visscher doen verslag.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer