Hoop voor toekomst kerk in Europa
STUTTGART – Het Spaanse platform Foro Misionologico belegde deze week, aan het begin van het nieuwe cursusjaar, een Spaanstalige conferentie over ”Zending keert terug naar Europa” in de Akademie für Weltmission in het Duitse Korntal, bij Stuttgart.
Foro Misionologico wordt gecoördineerd door onder anderen Matias Keppler, een Duitse missioloog die tot begin dit jaar in Spanje werkzaam was, en Berend Coster, medewerker van de Spaanse Evangelische Zending in Spanje. Coster blikt terug op deze meerdaagse conferentie.
„Als Spaanse organisatoren zijn we gewend aan buitenlandse initiatieven en activiteiten in Spanje. Het was daarom een bijzondere ervaring deze keer zelf iets in het buitenland op te zetten. Voor de deelnemers –Spaanse en Zuid-Amerikaanse evangelische voorgangers, zendingswerkers en geïnteresseerden– was de aandacht voor hun werk een grote stimulans. In Duitsland blijven hun activiteiten vaak onopgemerkt door de gevestigde kerken en de omringende cultuur. De ontmoeting rond het thema dwong tot diepe doordenking van de roeping van de Latijns-Amerikaanse kerken en bezinning op de toekomst van het christendom in Europa.
De auto-industriestad Stuttgart is een centrum van het Duitse piëtisme. In de achttiende eeuw waren de piëtisten, met name de hernhutters, de eerste protestanten die een echte visie hadden op zending, waarmee ze begonnen in de Deense koloniën. Deze zendingsgeschiedenis is in Korntal op bijzondere wijze aanwezig op de begraafplaats van de hernhutterkerk, waar verschillende zendelingen uit de negentiende en twintigste eeuw begraven liggen. Gelukkig is deze geschiedenis nog levend. Hoewel het piëtisme in de Duitse Evangelische Kirche vrijwel geen invloed meer heeft, leeft het voort in talloze Freikirchen. Deze vrije kerken, sommige los verbonden met de landskerk, zijn nog steeds zeer actief in de wereldwijde zending. met als centrum de Akademie für Weltmission in Korntal.
Ook leeft bij deze kerken het diepe verlangen het Evangelie in eigen land weer krachtig te laten herleven. Ons werd verteld dat bij een enquête, gehouden in Stuttgart, gebleken is dat meer dan 60 procent van de jongeren behoefte heeft aan antwoorden op de vraag naar de zin van het leven. Beseft wordt dat de Duitse kerk hulp nodig heeft uit andere delen van de wereld om deze jongeren te bereiken, juist ook in die steden waar de samenleving door de omvangrijke immigratie op onomkeerbare wijze is veranderd.
Voor ons was de conferentie, evenals eerdere die in Spanje werden gehouden, een intense ervaring. Sommigen van de aanwezigen mochten terugzien op een jarenlange ervaring in dienst van Gods Koninkrijk – in de Spaanstalige wereld of in Duitsland. Anderen getuigden van de redding door Gods genade uit de zonde en de verlorenheid, uit drugs en misdaad en van het verlangen om nu God te dienen. Gods werk gaat voort en hoewel het lijkt dat de kerk in Europa wordt afgebroken, mogen we hoop hebben op een onverwachte toekomst.
Onwillekeurig gingen mijn gedachten terug naar vorige week, toen ik één dag op de Haamstedeconferentie was. Ik waardeer deze conferenties vanwege de grondige bezinning op de fundamentele inhoud van ons geloof. In Korntal nam ik deel aan een even grondige bezinning op de overdracht van dit geloof in onze wereld. Zou er geen mogelijkheid bestaan om beide vormen van bezinning wat meer te laten samengaan en elkaar wederzijds te laten bevruchten?”
Dit is het tweede deel van twee verslagen van een conferentie in Stuttgart over zending in Europa.