CDA en GroenLinks: Recht op flexibel werk vanaf 2013
DEN HAAG (ANP) – Werknemers krijgen vanaf 2013 het recht op flexibele arbeidstijden als het aan regeringspartij CDA en oppositiepartij GroenLinks ligt.
Om werken, zorgtaken en scholing beter te combineren, moet personeel ook meer te zeggen krijgen over de werkplek. Zo moet bijvoorbeeld thuiswerken meer mogelijk worden.
Tweede Kamerlid Ineke van Gent van GroenLinks en haar CDA-collega Eddy van Hijum dienen vrijdag een initiatiefwet hierover in. De twee hadden eind vorig jaar al aangekondigd met hun „Wet flexibel werken” te komen. VVD, PvdA en D66 stonden direct sympathiek tegenover het initiatief, waardoor zich toen al een Kamermeerderheid aftekende.
Deze zomer kwam minister Henk Kamp (Sociale Zaken) ook met een plan om het voor werknemers makkelijker te maken hun werkweek aan te passen. Maar volgens Van Gent en Van Hijum gaat Kamp niet ver genoeg. Zij willen een recht op flexibele werktijden en telewerken, zodat een baas een verzoek hiertoe niet zomaar kan weigeren, net zoals het recht op deeltijdwerk.
Van Gent: „Daarmee wordt de norm gesteld. Werken wordt flexibel ingevuld, tenzij er zwaarwegende belangen zijn om dat niet te doen. De norm nu is andersom: werken is rigide ingevuld, tenzij de werkgever bereid is om het anders in te vullen.”
Van Gent en Van Hijum hopen met hun wet een cultuuromslag te bereiken. In 80 procent van de huidige cao’s worden zaken als flexibel werken en thuiswerken volgens de twee wel al genoemd, maar in slechts 16 procent van de gevallen zijn ook concrete afspraken gemaakt. Als er nu iets is geregeld over flexibel werken dan is het volgens de Kamerleden vaak dat de baas de werknemer mag vragen buiten de reguliere tijden te werken, maar niet andersom.
Terwijl volgens Van Hijum werkgevers er ook veel belang bij hebben als hun personeel het werk beter kan combineren met privézaken. Zo is zeggenschap over werktijden volgens hem een belangrijke voorwaarde geworden voor mensen om meer te werken.