Wetenschap & techniek

Kuipers kijkt uit naar thuis in de ruimte

NOORDWIJK (ANP) – André Kuipers kijkt uit naar zijn ruimtemissie eind dit jaar. „Het voelt als thuiskomen. Het ISS wordt op den duur je huis, je eigen plekje. Alleen is mijn nieuwe huis twee keer zo groot geworden sinds mijn laatste bezoek in 2004”, zei Kuipers donderdag in het ruimtecentrum Estec in Noordwijk. Hij bracht er zijn laatste werkbezoek aan Nederland voor de lancering.

8 September 2011 18:26Gewijzigd op 14 November 2020 16:32
ISS. beeld EPA
ISS. beeld EPA

In 2004 verbleef Kuipers 11 dagen in het ruimtestation ISS. Dit keer gaat hij voor ongeveer een halfjaar. Op aarde laat hij zijn vrouw en vier kinderen achter. „Ik zal het wel moeilijk vinden om mijn kleine kinderen zo lang te missen. Op deze leeftijd veranderen ze heel snel. Een halfjaar is erg lang.” Kuipers (52) heeft vier kinderen van 3, 5, 19 en 20. Hij werkt ongeveer 60 uur per week en reist al jaren heen en weer tussen Canada, de Verenigde Staten, Duitsland, Japan en Rusland. Tussendoor probeert hij regelmatig een weekend in Nederland door te brengen bij zijn gezin.

Bang dat hij zich gaat vervelen in de ruimte hoeft Kuipers niet te zijn. Hij zal zich in het ISS onder meer bezighouden met 57 wetenschappelijke experimenten. De meesten gaan over het functioneren van zijn eigen lichaam onder de veranderende zwaartekracht. „Ik maak bijvoorbeeld echo’s van mijn bloedvaten en hart, en foto’s van mijn netvlies. De staat van mijn lichaam voor vertrek wordt vergeleken met de staat ervan bij terugkomst op aarde medio 2012.” Het is bekend dat in de ruimte botverlies optreedt.

Ook de andere bemanningsleden van het ISS zijn druk met experimenten en andere werkzaamheden. „Er zijn dagen dat je je collega’s helemaal niet ziet als je niet samen eet. Het ISS is ongeveer zo groot als een passagiersvliegtuig.” Voor zijn internationale collega’s wil hij Haagse Hopjes en stroopwafels meesmokkelen naar de ruimte. „Je moet alleen wel zorgen dat je de kruimels in je mond krijgt, anders gaan ze rondzweven.”

Kuipers hoopt vanuit het ISS een vallende ster te zien. „Normaal zie je die boven je. Vanuit het ISS zie je ze onder je passeren.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer