Wetenschap & techniek

Bieflapje binnen drie minuten gaar met de e-Cooker

Een bieflapje binnen een paar minuten gaar? Dat kan. Met de Nutri-Pulse e-Cooker. Uren sudderen is echt niet meer nodig. En dat scheelt nogal wat energie. Het ‘wonderpannetje’ maakt het eten van groenten bovendien nog gezonder dan het al was.

1 September 2011 12:16Gewijzigd op 14 November 2020 16:25
foto IXL Netherlands
foto IXL Netherlands

Een bieflapje binnen een paar minuten gaar? Dat kan. Met de Nutri-Pulse e-Cooker. Uren sudderen is echt niet meer nodig. En dat scheelt nogal wat energie. Het ‘wonderpannetje’ maakt het eten van groenten bovendien nog gezonder dan het al was.

Johan Verbon is enthousiast. De chefkok die werkt in het Restaurant van de Toekomst in Wageningen is de enige die al professioneel met de experimentele e-Cooker heeft gewerkt. Geestdriftig: „Het apparaat stoomt vis binnen een paar seconden gaar. Dat proces verloopt mooi gelijkmatig. Bovendien behoudt de vis zijn pure smaak.” Dat is volgens hem heel bijzonder, omdat de verfijnde smaak van vis erg afhankelijk is van de manier van bereiden.

Ook Jeroen Knol van de Wageningen Universiteit, die het apparaat voor onderzoekt voor het technologiebedrijf IXL Netherlands, steekt zijn enthousiasme niet onder stoelen of banken. „Sperzieboontjes zijn in luttele minuten beetgaar.”

Groenten behouden ook hun vitaminen en mineralen beter dan bij het traditionele koken op gas of elektriciteit, vermoedt Knol. „Gewoonlijk gieten mensen het kookwater door de gootsteen, samen met alle vitamines en mineralen die daarin terecht zijn gekomen. In de e-Cooker ontstaat alleen wat condens. De celinhoud van de groente komt nauwelijks in het kookwater terecht, waardoor er meer voedingsstoffen in het eten blijven.”

Vlees kan niet helemaal zonder de gebruikelijke braadpan, vertelt Verbon. „Een stukje rosévlees is met de e-Cooker binnen een paar minuten prachtig gelijkmatig gaar, maar het bruine randje dat veel mensen op prijs stellen, zit er niet aan. Het zal daarvoor nog even in de braadpan of op een grillplaat gelegd moeten worden.”

De manier waarop de e-Cooker het voedsel bereidt, lijkt nog het meest op sous-vide koken, legt de chefkok uit. „Hierbij worden vacuüm verpakte voedingsmiddelen urenlang gekookt bij temperaturen van 60 tot 80 graden Celsius. Daardoor blijft de smaak beter behouden dan bij het traditionele koken. Koken met de Nutri-Pulse geeft vergelijkbare resultaten, maar dan vele malen sneller.”

Verbon herinnert zich een demonstratie van het apparaat voor een Spaanse topkok. „We hadden een paar tomaten in de e-Cooker gedaan. Na een halve seconde haalden we de die er zo uit dat ze in no time uit de schil floepten. Ook voor het losmaken van pitten van bijvoorbeeld kersen en perziken is het apparaat uitermate geschikt.”

Kent het apparaat dan alleen maar voordelen? Verbon lacht: „Uiteraard.” Serieus gaat hij verder: „Je kunt er natuurlijk niet alles mee. Brood bakken lukt bijvoorbeeld niet. En voor pannenkoeken blijft een koekenpan nodig. Je kunt er ook geen kliekjes in opwarmen.”

Vanwege zijn bijzondere kwaliteiten kan de e-Cooker rekenen op grote belangstelling van consumenten, ervoer Knol. „Toen we er onlangs over berichtten in het tijdschrift Wageningen World werden we gebeld door mensen die vroegen waar ze het apparaat konden kopen. We moesten hen helaas teleurstellen: we hebben er nog maar één.”

Het kan nog wel enkele jaren duren voordat het apparaat op de markt komt, denkt de onderzoeker. Hij vergelijkt het met de introductie van de magnetron. „Dertig jaar geleden was dat een duur ding dat alleen in de horeca gebruikt werd. Inmiddels koop je er een voor 35 euro. Ik verwacht dat het met de e-Cooker hetzelfde gaat.”

Voordat het innovatieve apparaat rijp is voor de verkoop, moeten er nog wel wat hobbels genomen worden. „Nu is er bijvoorbeeld nog een hele kast met elektronica nodig om het pannetje te laten werken. Dat docking station moet natuurlijk kleiner”, aldus Knol.

„Inmiddels is het plastic pannetje al wel volledig foolproof”, grijnst Verbon. „Zelfs de grootste culinaire onbenul kan hiermee een maaltijd van topkwaliteit serveren.”

www.nutri-pulse.com


Op hol geslagen

Het principe achter de innovatieve bereidingswijze met de e-Cooker is al vrij oud. Het wordt al tientallen jaren gebruikt voor het langer houdbaar maken van vruchtensappen bij een temperatuur van ongeveer 40 graden, aldus Jeroen Knol van de Wageningen Universiteit.

„Het idee om deze techniek te gebruiken voor de bereiding van voedsel komt van Govert van Oord van IXL Netherlands. Dat bedrijf heeft de e-Cooker heeft ontwikkeld en werkt samen met de Wageningen Universiteit.”

In de praktijk werkt de e-Cooker eenvoudig. De gebruiker klikt het etenspannetje met daarin een klein beetje water in een basisstation. Wanneer dit wordt aangezet, klinkt er in het binnenste van het apparaat een salvo van razendsnelle tikken als een op hol geslagen kookwekker. Een hoogfrequent elektrisch veld produceert pulsen die elk nog geen tien microseconden duren. Na enkele seconden tot luttele minuten is het eten gaar.

„Hoe dat in zijn werk gaat? Feitelijk zet je heel kort en vaak een hoge spanning van 2000 tot 4000 volt per centimeter op de groente of het vlees in het apparaat. Door de spanning heel snel in pulsen toe te dienen, krijg je in no time een homogene opwarming van het voedsel”, legt Knol uit.

De energiebesparing met de e-Cooker is spectaculair: hij verbruikt nog geen 10 procent van de energie bij koken op gas of elektriciteit. „Exacte cijfers hebben we nog niet omdat de vergelijking met traditioneel koken uiterst lastig is”, aldus Knol.

Hij heeft inmiddels ontdekt dat elk type voedsel zijn eigen elektrische weerstand heeft, en daar hoopt hij gebruik van te maken. „De e-Cooker kan in de toekomst zo intelligent gemaakt worden dat het apparaat automatisch het voedsel herkent dat in het pannetje zit en vervolgens de juiste bereidingswijze selecteert.”

Knol stelt dat de e-Cooker veel veiliger is voor de gebruiker dan koken op gas of elektriciteit. „Het plastic pannetje warmt zelf nauwelijks op. Je hebt niet te maken met kokende vloeistoffen, geen verbrandingsgassen en geen verlies van warmte aan de omgeving. Bovendien blijven de pulserende elektrische golven netjes in het geïsoleerde pannetje. Dat bewijst het toegekende CE-keurmerk.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer