Jubileumboek: Koninginnedag moet gekoesterd blijven
APELDOORN (ANP) – Het drama van 2009 blijft een zwarte bladzijde, maar niettemin moet Apeldoorn Koninginnedag „koesteren tot in lengte van jaren.”
Dat schrijft burgemeester De Graaf in het jubileumboek ”130 jaar Oranjefeesten Apeldoorn”, waarvan koningin Beatrix woensdag in Paleis Het Loo het eerste exemplaar kreeg uitgereikt.
De aanslag van Karst T. op de koningin en haar familie op 30 april 2009 tekende de geschiedenis van een van de oudste Oranjeverenigingen van Nederland. Acht mensen kwamen om, 21 raakten er gewond.
Het doet niets af aan de trots van de Stichting Oranjefeesten Apeldoorn, die gisteren zijn 130-jarig bestaan vierde met een defilé van schoolkinderen bij Paleis Het Loo en de presentatie van het jubileumboek. „Door de gebeurtenis in 2009 is de saamhorigheid nog groter geworden en het wijgevoel sterker dan ooit”, aldus De Graaf. „Daarmee, en met de grote en inspirerende inzet van de vele vrijwilligers, is de komende decennia veel te bereiken.”
Koekhappen en zaklopen staan volgens de burgemeester op 30 april niet meer op het programma. Het is tegenwoordig kunst, cultuur, dans en zang wat de klok slaat.
De Stichting Oranjefeesten Apeldoorn is de op twee na oudste Oranjevereniging van Nederland, na die van Bathmen (opgericht in 1814) en Oud Gastel. Op 31 augustus 1881, de eerste verjaardag van prinses Wilhelmina, gaf de Koninklijke Militaire Hofkapel een concert in het park van Paleis Het Loo. Alle inwoners van Apeldoorn waren welkom. De stad reageerde zo verheugd, dat er meteen een feestcommissie werd gevormd. De Oranjevereniging was een feit.
Met Paleis Het Loo als zomerresidentie van de koninklijke familie groeide er een hechte band tussen de Apeldoornse bevolking en de Oranjes. Koninginnedag wordt er groots gevierd.