Gemeenten treuren om sluiting kazernes
RIJSWIJK (ANP) – De gemeenten waar kazernes staan die dichtgaan, zijn daar niet blij mee. Dat blijkt uit reacties van diverse bestuurders.
„Het verdwijnen van twee kazernes uit de stad heeft een enorme impact,” zei bijvoorbeeld wethouder Marnix Norder (Ruimtelijke Ordening) in Den Haag waar twee defensiecomplexen sluiten. „In eerste instantie natuurlijk voor de honderden mensen die er werken. Maar óók op de stad zelf.”
Burgemeester Bart Meinema van Cranendonck (waar Budel onder valt) moest uit de media vernemen dat de Nassau Dietzkazerne dichtgaat. „Ik heb officieel nog niets gehoord en ik wil nergens op vooruitlopen, maar als het klopt, zijn we daar natuurlijk niet blij mee”, zo reageerde hij.
Wethouder Anton Kirkels van Weert vroeg zich woensdag af of een vertrek van de Koninklijke Militaire School (KMS) uit de Limburgse gemeente wel nut heeft. „Of de verplaatsing uit Weert naar Ermelo qua bezuiniging veel oplevert, is maar de vraag”, zei hij.
Een woordvoerder van het college in Apeldoorn noemde het nakende vertrek van Kamp Nieuw Milligen uit de gemeente „een slag voor de economische bedrijvigheid”.
Voor voorzitter Jan Kleian van de militaire vakbond ACOM zijn de komende sluitingen een gevolg van politieke keuzes. „Als de politiek er 50 miljoen bijlegt, dan kan Defensie deze locaties gewoon openhouden.”
In Assen was woensdag sprake was van enige jubel omdat de Johan Willem Frisokazerne openblijft. Burgemeester Sicko Heldoorn: „Uiteraard zijn wij blij dat de kazerne openblijft. Alle randvoorwaarden voor een goede afloop lijken ingevuld, maar we blijven waakzaam tot en met de laatste hamerslag in de Tweede Kamer.”