Wetenschap & techniek

Astronaut Kuipers hoopt stiekem op wandeling in de ruimte

NOORDWIJK – Of hij nog steeds zoals gepland in november de ruimte in gaat, is nog niet zeker, maar ESA-astronaut André Kuipers gaat onverstoord verder met de voorbereidingen op zijn tweede ruimtereis. In Japan, Texas en het Russische Sterrenstad volgt hij een nauwgezet trainingsprogramma.

Binnenlandredactie
31 August 2011 11:28Gewijzigd op 14 November 2020 16:23
Kuipers. Foto ESA
Kuipers. Foto ESA

De voorbereiding op Kuipers’ ruimtereis is erg intensief. Hij is er al jaren mee bezig. „We oefenen veel rampscenario’s om op het ergste voorbereid te zijn. Een botsing met ruimtepuin en daardoor een lek in het ruimteschip, brand, apparatuur die het laat afweten, zieken of gewonden aan boord.”

Het is de bedoeling dat Kuipers in november gelanceerd wordt met een Russische Sojoezraket.

Maandag werd bekend dat Rusland twee Sojoezvluchten heeft uitgesteld na een ongeluk vorige week waarbij een Sojoez­raket na de lancering verloren ging. Daardoor moeten drie bemanningsleden van het internationale ruimtestation ISS wat langer in de ruimte blijven en gaan hun opvolgers er wat later heen. Het zou kunnen dat de ruimtereis van Kuipers daardoor ook wordt uitgesteld.

Kuipers’ eerste ruimtemissie, in 2004, duurde elf dagen. Dit keer gaat hij voor een halfjaar naar het internationale ruimtestation ISS. Op zijn weblog schrijft hij dat hij niet bang is dat er tijdens zijn lancering iets misgaat. „Met de Sojoezcapsule kun je in elke fase van de vlucht terugkeren naar de aarde, mocht dat nodig zijn.”

Ook al is het niet de bedoeling dat hij en zijn collega-astronauten tijdens hun missie zich buiten het ISS begeven, toch zijn ze druk ruimtewandelingen aan het oefenen. „Er kan altijd iets misgaan waardoor een reparatie nodig blijkt aan de buitenkant van het ISS. Daarop moet je goed voorbereid zijn.”

Die voorbereiding gebeurt in een groot en diep zwembad, met ruimtepakken aan. „Dat is de beste manier om gewichtloosheid te oefenen. In het water.”

De Nederlandse astronaut heeft nog nooit een echte ruimtewandeling gemaakt. Hij hoopt stiekem dat die er deze keer wel in zit. „Het lijkt me heel boeiend om dat mee te mogen maken.”

In de ruimte voeren de astronauten naast onderhoud en reparaties ook een grote hoeveelheid experimenten uit. Voor, tijdens en na de reis worden ze goed gemonitord. Zo wordt bekeken wat het effect van een ruimtereis op het menselijke lichaam is. Kuipers: „Eigenlijk zijn we allemaal proefkonijnen. Alles wat we doen, heeft wetenschappelijk belang.”

Kuipers is na Lodewijk van den Berg en Wubbo Ockels de derde in Nederland geboren ruimtevaarder, en na Wubbo Ockels de tweede ruimtevaarder die met de Nederlandse nationaliteit de ruimte in ging.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer