Buitenland

Bloedige strijd dreigt om bolwerk Gaddafi

TRIPOLI/DOHA/ALGIERS (ANP/AFP/RTR) – Gaddafigetrouwen lijken niet bereid de wapens neer te leggen in het laatste bolwerk van het gevallen regime langs de kust van Libië: Sirte. Strijders van de Nationale Overgangsraad (NTC) naderen de stad van circa 100.000 inwoners die ongeveer halverwege Tripoli en Benghazi ligt.

29 August 2011 18:46Gewijzigd op 14 November 2020 16:22
Begrafenis van strijders in Tripoli, afgelopen weekend. Foto EPA
Begrafenis van strijders in Tripoli, afgelopen weekend. Foto EPA

Waarnemers vrezen dat het verzet er verbeten zal zijn, mogelijk feller dan elders in de strijd. Dictator Muammar Gaddafi komt uit de streek van Sirte en het voormalige dorpje werd een belangrijke stad tijdens Gaddafi’s regime. De meeste inwoners behoren net als hij tot de Gaddafastam.

Een lid van de NTC uit Sirte, Hassan Droy, zei maandag dat er geen vooruitgang is geboekt in de onderhandelingen over een vreedzame overgave, omdat „mensen van het regime problemen maken”. Zo zouden bewoners worden wijsgemaakt dat de aanvallers hen zullen doden.

De leider van de NTC, Mustafa Abdel-Jalil, heeft maandag op een internationale conferentie in Qatar gewaarschuwd dat Gaddafi nog steeds een gevaar vormt. Het is niet bekend waar hij is. Gaddafi greep 1 september 1969 de macht en 23 augustus dit jaar viel de hoofdstad Tripoli in handen van de beweging die een halfjaar geleden in opstand kwam. Militaire leiders van landen van de coalitie die al ruim 5 maanden militair optreedt tegen Gaddafi, hebben op de conferentie gewaarschuwd dat de strijd nog niet is gestreden.

De NTC wordt door tal van landen erkend als nieuwe regering. Buurland Algerije heeft dat echter nog niet gedaan. Wel heeft de Algerijnse minister van Buitenlandse Zaken, Mourad Medelci, overleg gehad met een gezant van NTC, berichtte het Algerijnse staatspersbureau APS maandag.

De nieuwe machthebbers houden „honderden” mensen gevangen, onder wie veel buitenlanders, meldde een medewerker van het Rode Kruis maandag. Twee Nederlanders zijn maandag vanuit Libië aangekomen op Malta. Een van hen is het Nederlandse ex-fotomodel Talitha van Zon, meldde het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag.

Frankrijk heeft maandag zijn ambassade in Tripoli heropend. Groot-Brittannië treft daar voorbereidingen voor. De Italiaanse olie- en energiemaatschappij Eni heeft maandag in Benghazi een overeenkomst getekend met de NTC. Eni wordt „snel en op omvangrijke schaal weer actief in Libië”. Het bedrijf begint de samenwerking met olieleveranties.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer