Economie

Texelaar Mark van Rijsselberghe: Volgend jaar 40 ton zilte aardappels op de markt

DEN HOORN – Zeekraal, zeekool of strandbiet. Texelaar Mark van Rijsselberghe zoekt al jarenlang verwoed naar gewassen die het goed doen op zilte gronden. „Ik verwacht dat er volgend jaar 40 ton zilte aardappels op de markt komt.”

Gisette van Dalen-Heemskerk
29 August 2011 11:33Gewijzigd op 14 November 2020 16:21
Texelaar Mark van Rijsselberghe experimenteert al jarenlang met zilte groentes. „Na vier jaar onderzoek weten we in ieder geval zeker dat zeekool, een soort superboerenkool, heel lastig te telen valt.”	Foto RD
Texelaar Mark van Rijsselberghe experimenteert al jarenlang met zilte groentes. „Na vier jaar onderzoek weten we in ieder geval zeker dat zeekool, een soort superboerenkool, heel lastig te telen valt.” Foto RD

Het waren eind juli spannende weken voor Mark van Rijsselberghe van het Zilt Proefbedrijf. Op zijn Texelse proefveld waren bijna dertig aardappelenrassen gepoot. Tijdens het groeiproces werden de pootaardappelen steeds geïrrigeerd met zout water. Op deze manier testte Van Rijsselberghe samen met dr. Arjen de Vos van de Vrije Universiteit de zouttolerantie van de planten. Bij het oogsten bleken drie rassen een goede opbrengst te hebben.

De uitkomst van het experiment geeft perspectief voor Nederland en heel veel andere landen. Rijsselberghe: In ons land verzilt de grond met name in Zeeland, Friesland en Groningen in rap tempo. Maar ook in de rest van de wereld zijn er grote delen land waarop gewone planten niet groeien, omdat het zoutgehalte in de grond veel te hoog is. Bijvoorbeeld de ontwikkelingslanden tellen minstens 1,5 miljard hectare grond die boeren niet kunnen gebruiken.”

Van Rijsselberghe krijgt vragen van over de hele wereld. Landen als Iran en Thailand tonen interesse. Dat was voor ons opnieuw een bevestiging dat er behoefte aan het telen van gewassen op zilte grond is.”

De aardappeloogst was ondanks de prijs van 6 euro per kilo snel verkocht.

De Texelaar is in gesprek met een handelaar uit Amsterdam die de aard­appels wil verkopen. Ik verwacht dat er volgend 
jaar 35 tot 40 ton zilte aard­appels op de markt komt.”

Ook met andere zilte groentes experimenteert Van Rijsselberghe. Pal achter en naast zijn fraai opgeknapte schapenboet aan de Hoornderweg ligt een proefveld met planten als lamsoor, strandbiet en zeekool.

Van Rijsselberghe zoekt al jaren naar geschikte gewassen. Eerst samen met de Texelse zakenman Wim Ploeg. Tegenslagen bleef het duo niet bespaard. Zeekraal telen bleek niet ren­dabel. Er valt niet op te werken tegen mensen die het illegaal snijden. Lamsoor was wel succesvol. Totdat we bezoek kregen van 2000 tot 3000 eenden. Die trokken de planten er met wortel en al uit. Dat was een schadepost van 1 ton.”

Nog één keer wilde de innovatieve boer een poging wagen. Dit keer zette hij in samen­werking met de Amsterdamse VU een project op. Na vier jaar onderzoek weten we in ieder geval zeker dat zeekool, een soort superboerenkool, heel lastig te telen valt. Ik denk dat strandbiet de groente is voor de toekomst. Strandbiet lijkt nog het meest op spinazie. Zo’n zes keer per jaar kan het loof ervan worden gesneden. En als je dat zat bent, heb je altijd nog de biet. Die is ook goed te eten.”

Sommige zilte groenten hebben heel oude papieren. Van Rijsselberghe: Willem Barentsz heeft dankzij de vitamine C in het lepelblad overleefd op Nova Zembla.”

www.ziltproefbedrijf.nl

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer