Einde hongerstaking Hazare
NEW DELHI – De Indiase activist Anna Hazare (74) heeft zijn hongerstaking tegen omkopingspraktijken zondageren beëindigd. Het parlement van India had zaterdag ingestemd met zijn eis om corruptie harder aan te pakken.
Hazare was zijn hongerstaking dertien dagen geleden begonnen. Voor het oog van tienduizenden aanhangers dronk Hazare zondageren in New Delhi enkele teugjes kokoswater met honing. „Dit protest is een les voor de hele wereld”, zei de activist.
Hazare is door zijn actie verzwakt en heeft gewicht verloren. Zijn actie baarde in eigen land veel opzien. Hij kreeg een groot deel van de bevolking en de publieke opinie achter zich. Tijdens de hongerstaking waren er tal van betogingen van mensen die hem steunden.
De Indiase regering heeft onder meer beloofd dat er een onafhankelijke ombudsman tegen corruptie komt. Die moet vergaande bevoegdheden krijgen om omkopingspraktijken in het ambtelijk apparaat, in volksvertegenwoordigingen en bij de rechterlijke macht te onderzoeken.
Volgens minister van Financiën Pranab Mukherjee is er in het parlement steun voor nog aan te nemen strengere wetten tegen corruptie. Tot concrete maatregelen heeft de volksvertegenwoordiging nog niet besloten.
De Indiase onafhankelijkheidsleider Mahatma Gandhi (1869-1948), die geweldloos verzet predikte, is een belangrijke inspiratiebron voor zijn landgenoot Anna Hazare. De activist is in 1937 in Bombay geboren onder de naam Kisan Baburao Hazare. Hij heeft lange tijd in het leger gewerkt. Eind jaren zeventig zegde Hazare zijn militaire loopbaan vaarwel.
Hazare raakte daarna betrokken bij de strijd voor een beter bestaan van kleine boeren in de centrale deelstaat Maharashtra. In een door droogte geteisterd dorp speelde hij een belangrijke rol bij het opvangen van regenwater voor duurzame landbouw.
In die tijd begon ook zijn strijd tegen de corruptie. Hazare constateerde dat gesjoemel de ontwikkeling van het platteland in de weg stond. Met hongerstakingen en andere acties richtte hij zijn pijlen vooral op politici. Midden jaren 90 wist hij in Maharashtra twee bewindslieden tot aftreden te dwingen.