Niet-geregistreerde baptisten bestaan vijftig jaar
SLABADA – In het rustige dorpje Slabada, niet ver van de Wit-Russische stad Ossepovitsj, vond zaterdag en zondag een herdenkingsbijeenkomst plaats ter gelegenheid van het vijftigjarig bestaan van de niet-geregistreerde baptistengemeenten in de voormalige Sovjetlanden. Ruim 2000 mensen woonden de bijeenkomst bij.
Begin deze maand werd er al een speciale bijeenkomst gehouden in het Russische Koersk. Zo’n 10.000 baptisten uit alle hoeken van de voormalige Sovjetstaten kwamen daar in grote tenten bijeen om stil te staan bij het jubileum.
Ook in afzonderlijke landen vinden dergelijke vieringen plaats. De afgelopen dagen was Wit-Rusland aan de beurt.
Boven het podium in Slabada hangt een groot doek. In grote letters staat er: „Dit is van de Heere geschied, en het is wonderlijk in onze ogen” (Psalm 118:23). De baptisten zijn zich zeer bewust van het feit dat het alleen Gods leidende en bewarende hand is geweest die het kerkgenootschap in stand heeft gehouden. De jubilerende baptisten hebben verschillende perioden te maken gehad met ernstig vervolging.
De ‘verjaardag’ is voor de baptisten dan ook een moment om stil te staan bij het verleden. Een groot aantal sprekers getuigt van Gods bijstand tijdens arrestaties en moeilijke momenten in de gevangenkampen. Een man vertelt dat hij zich in de jaren zestig als kind in het kerkgebouw moest verstoppen om toch de dienst mee te kunnen maken; kinderen mochten namelijk niet worden toegelaten in religieuze bijeenkomsten. De niet-geregistreerde baptisten hielden zich niet aan deze regel.
Ook de drukker die zich in het geheim bezighield met het kopiëren van christelijk materiaal liep risico’s. Alleen al de aanschaf van papier was een hele onderneming. De drukker, nu predikant van een gemeente in Babroesk, vertelde hoe hij winkels langsging om papier te kopen. Hij wilde niet opvallen, daarom kon hij niet te veel papier in één keer aanschaffen. Als ‘gewone’ klant ging hij naar een winkel en kocht een paar blocnotes. Thuis verkleedde hij zich en ging vervolgens naar een andere winkel om ook daar wat papier te kopen. ’s Nachts werden de drukpersen aangezet, zodat de omgeving niets zou merken van de productie van christelijke tijdschriften en zondagsschoolmateriaal.
De baptisten vinden het van groot belang dat aan jonge generaties wordt doorgegeven wat God ook de laatste vijftig jaar heeft gedaan. Hoewel zij te maken kregen met intens lijden en de mensen blootstonden aan de verleiding om God te verloochenen, gaf Hij standvastigheid om vol te houden. Daarom bestaat het kerkgenootschap nog steeds, geloven de baptisten.
De toespraken worden afgewisseld met optredens van een blaasorkest en een strijkorkest en een kooruitvoering. De muzikanten hebben zich grondig voorbereid op de jubileumuitvoering. Deze zomer lieten ze zich vier weken lang door professionele musici bijscholen. Het geestelijk lied is er voor eer en glorie aan God. Daarom is het allerbeste nog niet goed genoeg, vinden de baptisten.
De bijeenkomst vindt plaats in een grote tent die vol staat met zelfgemaakte bankjes zonder rugleuning. Het lange zitten is blijkbaar geen probleem voor de aanwezigen. Ook de Wit-Russische kinderen hebben zitvlees; zonder problemen wonen zij de zaterdagdienst bij, die om 10.00 uur begint en om 20.00 uur voorbij is.
Op dit moment leven de baptisten in Wit-Rusland in relatieve vrijheid. Toch beseffen ze dat de geschiedenis zich kan herhalen. Het ervaren van enkele dagen geestelijke broederschap en eensgezindheid bemoedigt hen sterk. Het is God, Die zorgt, zo ervaren de aanwezigen.