Honderdste zendingsdag GZB
DOORN – „Wij danken God met diepst ontzag voor honderd keer de zendingsdag.” Deze woorden van het themalied, op de wijs van Psalm 68, klonken zaterdag op Hydepark in Doorn tijdens de honderdste zendingsdag van de Gereformeerde Zendingsbond (GZB).
De bijeenkomst in de open lucht had redelijk weer: ’s morgens bewolking en zon, in de middagpauze een plensbui en tijdens de middagbijeenkomst wat kleine buitjes, waardoor het glooiende terrein veranderde in een zee van paraplu’s. Vorig jaar was het programma (voor het eerst) voortijdig afgebroken. Ondanks de afhankelijkheid van de weersomstandigheden is er geen sprake van verplaatsing naar binnen.
Ds. J. van Oostende, oud algemeen-secretaris van de GZB, die geïnterviewd werd, zei te hopen dat de zendingsdagen altijd zullen blijven doorgaan. „Als je dit zou missen, verlies je iets belangrijks. Dit mogen we nooit opgeven.”
De emeritus predikant, die bijna de helft van alle zendingsdagen bijgewoond heeft, constateerde als verschil met vroegere bijeenkomsten dat toen de Woordbediening met een spits naar de zending centraal stond. Tegenwoordig is het „een en al zending, gevoed door het Woord.” Hij pleitte voor een creatieve invulling van de bijeenkomsten.
Een van de hoogtepunten was –opnieuw– de presentatie van de zendingswerkers, in totaal veertien personen, stellen of gezinnen die met verlof zijn, net terug gekomen zijn of zich voorbereiden op uitzending. Het ging om werkers in Azië, Afrika en Latijns Amerika.
Een van hen was Arina Reurink, die sinds 2004 in Zuidoost-Azië werkt. Ze vertelde over Yang Tsi Tsong die verslaafd was aan drugs, evenals zijn ouders en grootouders. Het maakte op een christelijk afkickcentrum grote indruk op hem dat er mensen waren die van hem hielden, zijn kleren wasten en eten klaar maakten. Hij gaf zijn leven aan God en kwam van de drugs af. Nu is hij als leider betrokken bij het project. Hij wil eenmaal terug naar zijn geboortedorp om daar het evangelie te verkondigen.
Maar er is ook een andere kant. „Waar God aan het werk is, schiet satan zijn pijlen af”, zei Reurink. De vrouw van Tsong, die ook christen geworden was, wil gaan scheiden. Op dit moment zijn de twee nog bij elkaar en hebben ze hulp van een lokaal echtpaar, maar „het is heel spannend,” aldus Reurink.
Een andere aanwezige zendingswerker was Gert de Goeijen, die werkt onder de toradja’s in Indonesië. Naar hen ging de eerste zendeling van de GZB, A. A. van de Loosdrecht, en hij werd er vermoord. Het werk onder de toradja’s heeft vrucht gedragen. De Goeijen vertelde dat er in dit gebied nu duizend gemeenten zijn met 500 predikanten. Onlangs werd hij betrokken bij plannen voor een nieuwe kerk, hoog in de bergen. „De bewoners van het dorpje willen het kerkje hoog bouwen, zodat iedereen in het dal het zal kunnen zien. Ze willen ook dat iedereen het luiden van de klok goed zal kunnen horen, ook al is die klok dan een oud autowiel, waar met een ijzeren staaf tegenaan geslagen wordt.”
Er waren ook gasten uit Mexico: ds. Daniel Barillas en twee gemeenteleden van de gemeente van Tapachula in Mexico. Ds. Barillas is verbonden aan Centro Shalom, een opvangcentrum voor verslaafden dat door de familie Eijgenraam in samenwerking met de GZB is opgezet. Hij zei dat de vrijgevigheid van God hem hoop gegeven had. „Ik daal af in de put. Jullie houden het touw vast. We voelen ons vastgehouden door de gemeenten en door de GZB om samen te overwinnen in de Naam van Jezus. Het waren jullie enthousiasme, jullie liefde en jullie geld. Wie liefde zaait, zal liefde oogsten. Jullie oogsten onze liefde.” Met z’n drieën zongen ze op een ontroerende manier “Hier ben ik, zend mij.” De predikant sprak ook het slotwoord.
Ds. K. van Meijeren, voorzitter van de GZB, zette het thema van de dag neer: ”Samen gezonden”, naar aanleiding van de tekst uit Efeze 3:18: „…met alle heiligen…” Hij zei dat christenen met alle heiligen meer ontdekken van het geheimenis van het hart en de liefde van Christus. „Alleen samen met de heiligen kunnen we iets van die liefde bevatten. Het gaat om samen. Samen verbindt met vorige generaties, met zendingswerkers en met gemeenten over de hele wereld. Het evangelie omspant talen en culturen en doorbreekt grenzen die door mensen zijn gemaakt.”
Prof. dr. A. de Reuver uit Serooskerke sprak ’s morgens een bezinnend woord naar aanleiding van het spreken van de Heere Jezus over de wijnstok en de ranken (Johannes 15). „Wie heengaat om vrucht te dragen moet blijven in Christus, ver weg gaan en toch in Hem blijven. Al zou iemand naar het andere einde van de wereld trekken, hij moet toch in Hem blijven. Dan komt er vrucht; zit er maar niet over in. Geen oord is zo onherbergzaam of Hij is er al geweest.”
Ds. J. A. C. Olie uit Genemuiden mediteerde ’s middags over Handelingen 4: 23-31. Hij wees erop dat er nogal wat blokkades zijn voor het verspreiden van het evangelie. Velen vinden bijvoorbeeld dat je niet meer kunt aankomen met de ene Naam die onder hemel gegeven is waardoor alle mensen moeten zalig worden.
Het was de predikant opgevallen dat de apostelen niet baden om het wegnemen van de blokkades maar om vrijmoedigheid. Hij vroeg de aanwezigen om elke dag te bidden: „Heere, zend vandaag iemand met wie ik over U kan spreken.” Dan verandert er iets, zei hij.