ABN Amro: Spanning op financiële markten wordt nijpend
AMSTERDAM (ANP) – De spanning op de financiële markten moet snel worden weggenomen om te voorkomen dat banken in financiële problemen komen. Dat zei financieel directeur Jan van Rutte van ABN Amro vrijdag bij een toelichting op de halfjaarcijfers van zijn bank.
„De geld- en kapitaalmarkten zitten al maanden op slot”, stelde Van Rutte. „Dat moet niet lang meer duren, anders kunnen partijen in liquiditeitsproblemen komen.”
Volgens bestuursvoorzitter Gerrit Zalm geldt dat niet voor ABN Amro. „De onrust op de financiële markten gaat enigszins aan ons voorbij.” Hij wees daarbij op de „stevige” liquiditeitsbuffer van 33 miljard euro die ABN Amro ter beschikking heeft. „Daarnaast voelen we ons er prettig bij dat we onze kapitaalbehoefte grotendeels op orde hebben.”
De onrust op de financiële markten hangt volgens de bankbestuurders vooral samen met de problemen in Europa. „De politiek moet stappen zetten. De Europese Centrale Bank kan de problemen niet blijven opvangen”, stelde Van Rutte.
Volgens Zalm zijn er twee scenario’s waarmee de politiek de rust op de markten kan terugbrengen. „Het noodfonds voor eurolanden kan worden vergroot en er kan worden nagedacht over de uitgifte van euro-obligaties. Voor dat laatste is echter wel een stevige begrotingsautoriteit nodig, die kan afdwingen dat landen zich aan de regels houden. Anders is het onverantwoord.”
In een speciale bankbelasting ziet Zalm helemaal niets. „Zo’n heffing is populair bij de bevolking, maar dezelfde bevolking zal er last van krijgen. Banken zullen de extra last doorberekenen aan klanten, waardoor de kredietverlening afneemt. In de huidige zwakke economie kan dat heel onverstandig zijn.”
Door de onzekere economische vooruitzichten houdt ABN Amro, ondanks een goed eerste halfjaar, een slag om de arm voor de rest van het jaar. „De tweede helft wordt waarschijnlijk minder dan de eerste”, aldus Zalm. „Er zijn duidelijke signalen dat de economische groei afneemt en de financiële markten blijven grillig en instabiel. We gaan uit van een langdurige periode van matige groei, maar dat scenario kan ook omslaan in krimp.”