Kerk & religie

Ophef over aflaat tijdens Wereldjongerendagen in Madrid

MADRID – Een aantal protestantse theologen uit Duitsland heeft kritiek geuit op het feit dat deelnemers aan de Wereldjongerendagen in Madrid een aflaat kunnen krijgen.

Kerkredactie
19 August 2011 11:34Gewijzigd op 14 November 2020 16:14
MADRID - De paus tijdens de Wereldjongerendagen in Madrid. Foto EPA
MADRID - De paus tijdens de Wereldjongerendagen in Madrid. Foto EPA

Dat meldde het Duitse persbureau Idea deze week. Het Vaticaan heeft bepaald dat jongeren die de Wereldjongerendagen bijwonen een volledige aflaat kunnen krijgen voor straffen die ze, door bijvoorbeeld een priester, opgelegd hebben gekregen voor begane zonden. Voorwaarde is wel dat ze oprecht berouw tonen, gaan biechten en deelnemen aan de slotmis.

De Wereldjongerendagen begonnen dinsdag en worden zondag afgesloten. Met zo’n 500.000 deelnemers zijn de Wereldjongerendagen het grootste jongerenevenement ter wereld. Donderdagmiddag arriveerde paus Benedictus XVI, Duitser van geboorte, in Madrid om een deel van het programma bij te wonen.

Volgens bisschop Friedrich Weber van de Verenigde Evangelisch-Lutherse Kerk in Duitsland roept de aflaat „slechte herinneringen” op aan de late middeleeuwen. De kerkelijke praktijk zorgde er in die tijd voor dat mensen meenden dat met het kopen van een aflaat al hun zonden vergeven zouden zijn. De Duitse bisschop erkent dat de aflaat tegenwoordig onderdeel is van een bredere vroomheidspraktijk in de Rooms-Katholieke Kerk. Toch sluit Weber niet uit dat voor veel rooms-katholieken de aflaat nog altijd de betekenis van vroeger heeft. Ook protestanten hebben vaak nog het middeleeuwse beeld van de aflaat.

Weber zou daarom graag zien dat de Rooms-Katholieke Kerk de term ”aflaat” niet langer gebruikt en pleit voor een „intensief theologisch gesprek” tussen rooms-katholieken en protestanten over de betekenis van de aflaat.

Voorzitter Rolf Hille van het Werkverband voor Evangelicale Theologie vindt het „ronduit ergerlijk” dat de Rooms-Katholieke Kerk aan de leer van de aflaat vasthoudt, hoewel ze weet dat andere kerken daar gegronde kritiek op hebben. „Dat is geen oecumenische houding”, aldus Hille.

In het vliegtuig naar Madrid verklaarde Benedictus donderdag bezorgd te zijn over de jeugdwerkloosheid, die in Spanje zeer hoog is. Hij zei dat de huidige economische crisis ook een ethische crisis is. Zonder ethiek kan de economie niet functioneren. De economie moet ten dienste van de mens staan en niet omgekeerd, merkte hij op. Woensdagavond gingen nog duizenden mensen in Madrid de straat op om te demonstreren tegen de hoge kosten van het bezoek van de paus. Die worden geschat op ongeveer 50 tot 60 miljoen euro – exclusief de kosten van de beveiliging.

De Mexicaanse scheikundestudent die een aanslag zou hebben willen plegen op mensen die woensdagavond tegen de paus demonstreerden, wordt weer vrijgelaten, zo heeft een rechter in Spanje bepaald. De 24-jarige orthodox-katholieke man zou met chemicaliën en gifgas de betoging hebben willen ontwrichten en geprobeerd hebben via internet mensen te recruteren om hem daarbij te helpen. Donderdag zei hij dat zijn plannen slechts een grap waren. Hij heeft zijn paspoort moeten inleveren en dient zich tweemaal per dag te melden bij de politie.

Zaterdagavond opent de paus op het vliegveld Cuatro Vientos bij de hoofdstad de traditionele wake. Zondagochtend gaat hij voor in de afsluitende eucharistieviering, waarbij meer dan 1 miljoen mensen worden verwacht. Het is het derde bezoek van Benedictus aan Spanje, sinds hij in april 2005 tot paus werd gekozen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer