EU hekelt opstelling VS over genvoedsel
De Amerikaanse president George Bush verdraait de werkelijkheid als hij zegt dat de Europese Unie met haar boycot van genetisch gemodificeerde gewassen Afrikaanse boeren benadeelt.
Dat zei EU-woordvoerder Gerassimos Thomas dinsdag. „Het is niet zo dat wij tegen biotechnologie of tegen ontwikkelingslanden zijn, zoals de Verenigde Staten zeggen. Deze dingen zijn gewoon niet waar.” Thomas reageerde op uitspraken van Bush, die maandag zei dat het Europese moratorium op genetisch gemanipuleerde gewassen en producten is ingegeven door „ongefundeerde, onwetenschappelijke angsten.”
Dat de Europese Unie Afrika schade toebrengt is onzin, zegt de woordvoerder. „De EU geeft vergeleken met de VS zeven keer zo veel uit aan ontwikkelingshulp voor Afrika en concentreert zich daarbij op het verbeteren van de productiviteit van de landbouw zonder genetische manipulatie. Het in 1998 ingestelde moratorium is het antwoord van Brussel op bezorgdheid onder de bevolking over genetisch gemanipuleerd voedsel.”
Bush deed zijn uitspraken maandag in een toespraak voor de Biotechnology Industry Organization in Washington. Amerikaanse boeren verliezen naar eigen zeggen 300 miljoen dollar per jaar doordat zij geen gemodificeerde maïs naar Europa kunnen exporteren, maar Bush legde de nadruk op het hongerende Afrika. De Europese weerstand tegen gentechnologie leidt er volgens Bush toe dat Afrikaanse landen afzien van investeringen in biotechnologie, ook al zouden die kunnen helpen bij het oplossen van voedseltekorten. De EU is er volgens Bush ook schuldig aan dat sommige Afrikaanse landen Amerikaanse voedselhulp weigeren omdat die bestaat uit gemodificeerd graan.
De onenigheid verzuurt de handelsbetrekkingen tussen de VS en de EU. De zaak zou vandaag aan de orde komen op een Europees-Amerikaanse top in Washington. De VS willen dat de Wereldhandelsorganisatie een einde maakt aan het Europese moratorium omdat het een oneerlijke handelsbarrière zou zijn. De EU streeft zelf ook naar opheffing van het moratorium. Op de verpakking van voedingsmiddelen moet in de toekomst worden aangegeven of er genetisch gemanipuleerde producten in zijn verwerkt, zodat de consument zelf kan kiezen.