Buitenland

Plant en dier op trek om opwarming aarde

WASHINGTON (ANP) – Planten en dieren trekken twee tot drie keer zo snel weg naar koelere gebieden als tot nog toe werd gedacht. Onderzoekers schrijven vrijdag in het wetenschappelijke tijdschrift Science dat de dieren en planten dat doen vanwege de opwarming van de aarde.

19 August 2011 08:08Gewijzigd op 14 November 2020 16:14

Organismen gaan elke tien jaar gemiddeld 12,2 meter hoger op een berg of heuvel wonen. Dat is twee keer zo veel als eerder uit onderzoek naar voren kwam. Tevens is waargenomen dat planten en dieren elk decennium 17,6 kilometer verder van de evenaar gaan leven. Dat is zelfs drie keer zo snel als eerder beschreven.

Opvallend was volgens de onderzoekers dat planten met dezelfde snelheid verplaatsen als insecten, en dat vogels net zo snel zijn als zoogdieren. Wel waren er een aantal soorten die opmerkelijk snel een nieuw habitat had gevonden. Zo trok de gehakkelde aurelia, een vlinder, in 20 jaar tijd 220 kilometer naar het noorden.

Ook zijn er soorten die zich beter aanpassen aan de klimaatverandering. Ongeveer 22 procent van de bekeken soorten trekken zelfs in de richting van het warmere weer. Onder meer de Cirlgors, een vogel, doet dat. Er zijn ook soorten die zich helemaal niet hebben verplaatst. Het is nog onduidelijk of dat komt omdat ze zich goed kunnen aanpassen, of omdat ze juist moeite hebben met de veranderingen.

„Deze studie toont voor de eerste keer aan dat soorten zich het snelst verplaatsen in regio’s waar het het snelst warmer wordt. Daarmee is zonder twijfel een verband gelegd tussen de veranderingen in het leefgebied van soorten en de opwarming van de aarde in de afgelopen 40 jaar”, aldus onderzoeker Chris Thomas.

De wetenschappers gooiden in totaal 54 onderzoeken op een hoop om tot de conclusies te komen. Daardoor konden ze gegevens analyseren over meer dan 2000 plant- en diersoorten over een periode van 40 jaar. Nadeel van het meta-onderzoek is dat er voornamelijk onderzoeken uit Europa en Noord-Amerika in zijn meegenomen. Ook zijn er geen gegevens over het leven in zee betrokken bij het onderzoek.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer