Binnenland

Herindeling Goeree-Overflakkee wijzigt niet

MIDDELHARNIS – Het overleg dat minister Donner van Binnen­landse Zaken gisteren heeft gevoerd met vertegenwoordigers uit de vier gemeenten op Goeree-Overflakkee wijst niet op wijziging van het voorgenomen besluit om de gemeenten per 1 januari 2013 te laten fuseren.

Regioredactie
16 August 2011 11:22Gewijzigd op 14 November 2020 16:12
Foto ANP
Foto ANP

Dat blijkt uit een inschatting van ingewijden na het overleg van Donner op het eiland. Hij sprak onder meer met de colleges en de raden van de vier gemeenten.

Pogingen om Donner een concrete uitspraak te ontlokken, waren kansloos. Niets wees er echter op dat het overleg het principebesluit van de minister beïnvloedde. De bewindsman sprak van een „verhelderend gesprek.”

Hij zei dat hij de ontvangen informatie zorgvuldig zal bestuderen, maar hij duidde wel dat het „duidelijk een stap te ver is om na vanmiddag te suggereren dat alles nog open ligt.”

Volgens hem is een fusie per januari 2013 haalbaar, omdat gemeenten na een kabinetsbesluit verplicht zijn mee te werken aan de voorbereidingen.

De gemeente Goedereede, die zich met hand en tegen de fusie verzet, overweegt een raadpleging te houden over de fusie. Volgens Donner kan het hierbij niet om een referendum gaan. „Een opiniepeiling is een mogelijkheid. Draagvlak hoeft niet uniform te zijn.”

Het nieuwe kabinetsbeleid stelt inmiddels dat gemeentelijke herindeling van onderop tot stand moet komen. Donner wijst er echter op dat „in bijzondere gevallen ook de provincie het initiatief kan nemen. Dit gebeurt in situaties waarin her­indeling een duurzame oplossing biedt voor urgente bestuurlijke en of financiële knelpunten van gemeenten.”

Drs. S. Stoop, voorzitter van de Stuurgroep Herindeling Goeree-Overflakkee en sprekend namens de gemeenten Middelharnis, Oostflakkee en Dirksland, toonde zich verheugd met de komst van de minister en bevestigde de positieve opstelling van deze drie gemeenten.

Zijn collega Van de Velde zegt te hebben benadrukt dat Goede­reede goed wil samenwerken met een nieuwe fusiegemeente zonder de hare. „Het doet pijn dat op deze ultieme manier alleen de minister aan zet is. Dit staat haaks op het meerderheidsbesluit van de raad.

De Stichting Herindeling Nee en het Burgercomité Goedereede waren woedend dat zij niet welkom waren bij het overleg met Donner. Wel kon voorzitter Hans Klijn van de stichting na afloop nog een fotocollage van de protestuitingen in Goede­reede overhandigen. „Men weet zorgvuldig tegenstanders en burgers buiten de deur te houden”, zo fulmineerde hij.

Meer over
Regio
Herindeling

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer