Economie

„Duitsland bereid ver te gaan voor euro”

BERLIJN (ANP) – Duitse regering overweegt verregaande stappen om de schuldencrisis te bezweren en de euro te redden. Dat meldde de Duitse krant Welt am Sonntag zondag op basis van gesprekken met ingewijden.

15 August 2011 06:58Gewijzigd op 14 November 2020 16:10
Foto EPA
Foto EPA

Volgens de krant is de regering uiteindelijk zelfs bereid om in te stemmen met de uitgifte van gezamenlijke euro-obligaties. Tot nu toe was Duitsland hier altijd op tegen, omdat de rente op die leningen hoger zal uitvallen dan die op de huidige Duitse staatsleningen.

De ingewijden verwachten echter niet dat dergelijke grote stappen al op korte termijn worden gezet. Gezien de enorme weerstand is de kans groot dat de discussie over verdere Europese integratie pas wordt gevoerd als er geen enkele andere oplossing voor de crisis mogelijk is, aldus de krant. Minister van Financiën Wolfgang Schauble liet dit weekeinde nog in het Duitse weekblad Der Spiegel weten dat er geen sprake kan zijn van euro-obligaties. Volgens de minister zijn afwijkende rentestanden nodig om landen te dwingen een goed financieel beleid te voeren.

De invoering van gezamenlijke obligaties zou de Duitse regering onder hoogspanning zetten. De liberale FDP, coalitiepartner van CDU/CSU, heeft grote bezwaren tegen alle maatregelen die leiden tot een ‘overdrachtsunie’, waarbij de sterkere landen betalen voor de zwakkeren.

De euro-obligaties zouden ervoor zorgen dat de 17 eurolanden gezamenlijk de markt opgaan voor een deel van het kapitaal dat ze nodig hebben. Voor de landen die nu onder grote druk staan op de financiële markten zou dit het voordeel hebben dat ze over een deel van hun schulden minder rente hoeven betalen. Voor landen die er goed voor staan gaat de gemiddelde rente omhoog. Voorstanders bepleiten echter dat de euro-obligaties ervoor kunnen zorgen dat grote reddingsoperaties voor landen met financiële problemen achterwege kunnen blijven.

Hoe sterk de rente zou stijgen voor een land als Duitsland is moeilijk aan te geven. De Duitse econoom Kai Carstens van onderzoeksbureau Ifo denkt dat Duitsland maar liefst 2,3 procentpunt meer rente zou moeten gaan betalen bij de uitgifte van gezamenlijke leningen. Daarmee zou de rentelast van Duitsland met ruim 47 miljard euro per jaar toenemen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer