Kerk & religie

Kerken maken tonnen over voor hongerend Afrika

DADAAB – Kerken en christelijke organisaties als Woord en Daad en ZOA hebben de achterliggende weken miljoenen aan hulpgeld binnengekregen voor de meer dan 12 miljoen hulpbehoevenden in de Hoorn van Afrika.

Kerkredactie
10 August 2011 11:51Gewijzigd op 14 November 2020 16:07
Foto EPA
Foto EPA

Particuliere gevers en hervormde diaconieën maakten tot dusver ongeveer 1 ton over naar de Gereformeerde Zendingsbond (GZB), die nauw betrokken is bij de Reformed Church of East-Africa in Kenia. Deze kerk vervult op dit moment een spilfunctie in de noodhulp en richt zich in tegenstelling tot de Samenwerkende Hulporganisaties op Noordwest-Kenia, dat evenveel lijdt onder de droogte als de Keniaanse gebieden bij de Somalische grens.

Deputaten diaconaat van de Christelijke Gereformeerde Kerken ontvingen tot op heden vooral giften van particulieren. „Uit de aanvragen voor foldermateriaal blijk dat het wel leeft”, aldus diaconaal consulent Trudy Eijkelenboom. De indruk leeft dat de meeste gemeenten pas na de zomer collecteren voor de nood in Afrika. Op dit moment kan ze nog weinig zeggen over de opbrengst van de hulpactie.

De Hersteld Hervormde Kerk meldt dat het collectegeld van gemeenten langzaam maar zeker binnenkomt. Hoeveel wilde de woordvoerder vanochtend niet zeggen.

Volgens projectcoördinator Bertine Vermeer ontving het deputaatschap bijzondere noden van de Gereformeerde Gemeenten tot nu toe ongeveer 3,5 ton voor hongerend Afrika.

Ongeveer 20 procent van de gemeenten heeft inmiddels een collecte gehouden of een gift overgemaakt. „Mensen geven gul”, is de ervaring van Vermeer. „Bedragen van 500 euro zijn geen uitzondering.”

Ook de samenwerkende christelijke hulporganisaties krijgen veel geld binnen; bijna 2,5 miljoen euro.

Het valt Corjan Rink van Woord en Daad op dat mensen „fors doneren”, ondanks de zomerperiode en de geringe publiciteit die christelijke hulporganisaties op dit moment aan hun acties geven. De teller staat inmiddels op 831.000 euro (Woord en Daad), 775.000 euro (ZOA), 360.000 euro (Red een Kind) en 468.000 euro (Dorcas).

Via de seculiere Samenwerkende Hulporganisaties (SHO) is inmiddels zo’n 20 miljoen euro opgehaald. Dat is echter niet genoeg om de extreme droogte en voedseltekorten te lijf te gaan, zei algemeen directeur Farah Karimi van Oxfam Novib nadat ze maandag en dinsdag een bezoek had gebracht aan het noord­oosten van Kenia.

„Ik ben dankbaar voor de circa 20 miljoen euro die Nederlanders nu al hebben gegeven, maar de komende maanden hebben we nog veel meer geld nodig voor noodhulp”, aldus Karimi. Ze wees erop dat er pas in oktober kans bestaat op regenval.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer