Consument

Bed en breakfast Achterberg: Nieuw, ruim, fris en stil

De kamers zijn nieuw, ruim, fris en stil. Bed and breakfast Onder Ons in Achterberg, onder de rook van Rhenen, oogt echter vooral gezellig.

5 August 2011 22:26Gewijzigd op 14 November 2020 16:05
Foto RD, Anton Dommerholt
Foto RD, Anton Dommerholt

Aan de voet van de Grebbeberg ligt Achterberg. Een vriendelijk vlek tussen de weilanden met pak ’m beet 4000 inwoners. Monumentale boerderijen, forse villa’s, een nieuwbouwwijkje en drie kerken.

Op De Dijk 26, aan de rand van het dorp, bevindt zich Onder Ons. Een groot vrijstaand huis, geheel onderkelderd. In het achterste deel, een riante voormalige kantoorruimte, runt Felia van Roekel (35) sinds maart haar b&b.

Bezoekers dalen via een blauwe stalen trap af naar het souterrain. Achter de eigen voordeur treffen ze een modern keukentje (mét kookplaat, wasbak, Senseo en magnetron), een onverwacht ruime, gezamenlijke woonkamer, twee slaapkamers, een douche en aparte wc.

Langs de buitenmuur van de kelder is een ruime schacht uitgegraven, waardoor daglicht door de glazen pui naar binnen valt. De regen tikt gemoedelijk op de kunststof overkapping. Een tweede trap, aan de achterzijde, geeft toegang tot een groot gazon, uitziend op een uitloper van de Grebbeberg. „Mooie plek, heerlijke rust, heerlijk ontbijt”, meldt iemand in het gastenboek.

Het interieur is smaakvol ingericht. De stijl houdt het midden tussen River Woods en Rivièra Maison. De kleuren rood, blauw en wit overheersen boven het grijzige laminaat: een rood gesausde wand, een blauw tweezitsbankje en witte houten stoelen.

Bezoekers kunnen –wanneer de b&b verder leeg is– kiezen uit twee slaapkamers. In een van de kamers prijkt tegen een blauw-wit gestreepte wand een antiek grenen tweepersoonsbed. Een rood dekbed met een fijn wit blokje steekt af tegen een wit kussen met een fijn rood blokje. Op het dekbed liggen bij aankomst twee handdoeken en twee washandjes te wachten. En twee bonbons – advocaat en karamel. Leuke binnenkomer.

Daglicht ontbreekt. Slapen geschiedt in het pikkedonker. Bezoekers krijgen voldoende frisse lucht door een mechanische ventilatie. Hopelijk krijgt de deur snel een slot om ongenode gasten buiten te houden.

Een reiskoffer in de woonkamer doet dienst als lectuurbak voor Donald Ducks, een Margriet, een National Geographic en een blad voor paardenliefhebbers. De kast is gevuld met Pimpampet, Scrabble, Uno, Stratego en wat houten speelgoed voor kinderen. En een rij cd’s.

Op de boekenplank staat weer een rijtje boeken ter ontspanning. Agatha Christie, Baantjer, wat losse romans en een uitgebreide informatiemap. De b&b telt vier Bijbels, in diverse uitvoeringen. Twee Gideons in pocketformaat, een NBG en een Duitstalige variant. Een blaadje voorin leert dat de eigenaar deze ooit heeft gekregen bij zijn afscheid van de Lodenstein.

Een router biedt bezoekers met laptop toegang tot het web. Een tv ontbreekt. De meningen hierover in het gastenboek lopen uiteen. „De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat een avondje tv wel lekker zou zijn geweest.” Daarvoor komen ze dan ook uit Hilversum. Twee Amsterdammers zijn de tegenovergestelde mening toegedaan: „Wij hebben de tv niet gemist. Integendeel.”

’s Ochtends wacht een uitgebreid ontbijt. Croissantje, pistoletje, broodje, eitje, bekertje yoghurt, een kom verse jus en een schaaltje vers fruit, met bananen, frambozen, druiven, rode bessen, appel en peer. Een afvalbakje voor schillen zou handig zijn.

Onder Ons kent een goede, verzorgde start. Deze aanpak moet kunnen uitgroeien tot een succes.


„Ik hoef niet rijk te worden van Onder Ons”

Bezoekers komen echt overal vandaan. Uit Duitsland, België, Israël. Ik kreeg zelfs een aanvraag uit China. Leuk om te zien.

Als naam voor onze b&b heb ik Onder Ons gekozen. Bezoekers verkeren onder ons als gezin. Tegelijk bevinden ze zich ook letterlijk ónder ons, in het souterrain. Een bepaalde doelgroep heb ik niet. Om zo veel mogelijk van onze wekelijkse rustdag te genieten, wil ik geen mensen hebben die op zondag aankomen. Als iemand op zondag vertrekt, heb ik daar niet zo veel moeite mee. De zondag blijft een lastig punt. We zitten tenslotte ’s zondags ook wel eens in een hotel.

Ik ben graag onder de mensen. Dit werk kan ik lekker vanuit huis doen, zonder dat ik direct oppas voor onze vier kinderen moet regelen. Heel veel moeit kost het niet. Wassen moet ik toch. En een ontbijt maak ik ook voor onszelf.

Het ondernemersbloed zit wel in me. Ik hoef er echter niet rijk van te worden. Mooi natuurlijk als het iets oplevert. De b&b is er voor mij, niet andersom!

In de kamers staat geen tv. Niet direct om principiële redenen, maar gasten kunnen beter lekker naar buiten gaan. De omgeving is prachtig om te fietsen, wandelen en van de rust te genieten. Of een spelletje doen. Er staat wel een router, zodat mensen met hun laptop op internet kunnen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer