Buitenland

Gaddaficlan wil samenwerken met radicale moslims

TRIPOLI (ANP/AFP) – Het Libische regime zoekt naar nieuwe openingen om de oorlog tegen de rebellen te winnen. Muammar Gaddafi’s zoon, Saif al-Islam, zei donderdag tegen The New York Times dat het bewind de handen ineen wil slaan met radicale moslims om de prowesterse rebellen in het oosten van het land te verslaan.

4 August 2011 18:59Gewijzigd op 14 November 2020 16:04
Gaddafi’s zoon Saif al-Islam. Foto EPA
Gaddafi’s zoon Saif al-Islam. Foto EPA

De islamitische leider die Gaddafi’s belangrijkste gesprekspartner zou zijn, Ali Sallabi, erkende in een reactie dat er gesproken wordt met het regime. Maar hij sprak tegen dat een alliantie is gesloten en zei dat zijn beweging een democratisch Libië voorstaat, zonder Gaddafi. „Het is een leugen die is bedoeld om een scheur te veroorzaken in de rebellencoalitie”, aldus Sallabi.

„Ze hebben bloed aan hun handen. Maar wij zullen hen moeten accepteren”, zei Saif al-Islam, die voorheen bekendstond als tamelijk kosmopolitisch maar een baard had laten staan en met islamitische gebedskralen speelde. „Wij gaan het samen doen. Libië zal gaan lijken op Saudi-Arabië en Iran. Nou en?”

Het is niet duidelijk of het Libische regime echt toenadering zoekt tot de islamisten. Gaddafi en zijn familie hielden tot op heden vol dat fundamentalistische moslims de drijvende kracht zijn achter de opstand tegen hun alleenheerschappij. Door de rebellen te steunen, helpen westerse landen al-Qaeda in het zadel, was steeds hun boodschap.

Het is mogelijk dat het regime van Gaddafi probeert groeperingen die nu nog een eenheid vormen, uit elkaar te drijven. De afgelopen tijd kwamen berichten naar buiten over scheurtjes in het rebellenfront.

Onder de rebellen brak vorige week onrust uit na de moord op hun militaire leider, Abdel Fattah Younes. De commandant was volgens onbevestigde berichten in ongenade gevallen omdat hij op eigen houtje gesprekken zou hebben gevoerd met het regime van Gaddafi.

Woensdag eiste de groepering Coalitie van 17 Februari openlijk het aftreden van onder anderen de minister van Defensie van de Nationale Overgangsraad, de rebellenregering. De groepering, die aanzette tot de opstand tegen Gaddafi, heeft kritiek op de manier waarop met Younes en de nasleep van de executie is omgegaan.

Opvallend genoeg eiste de leider van de groep, Abdulsalam el-Musmari, ook dat alle gewapende groeperingen onder bevel van het rebellenleger staan, of hun wapens neerleggen. Dat kan erop duiden dat er afsplitsingen zijn binnen de gelederen van de opstandelingen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer