Reorganisatie bij Defensie krijgt meer vorm
DEN HAAG (ANP) – Defensieminister Hans Hillen heeft maandag in een brief aan de Tweede Kamer een onderdeel van zijn reorganisatieplannen nader toegelicht. Het gaat om de uitwerking van de zogenoemde numerus fixus. Deze geeft aan hoeveel medewerkers per rang en schaal werkzaam mogen zijn binnen een Defensieonderdeel.
De numerus fixus moet fungeren als sturingsinstrument bij de reorganisatie en de daarmee gepaard gaande overtolligheid, meent Hillen, die op zijn begroting 1 miljard euro moet besparen. Eerder had hij al gezegd dat door die besparing uiteindelijk 2000 mensen daadwerkelijk op straat komen te staan, maar hij probeert bijvoorbeeld ook mensen te herplaatsen.
Met zijn ‘startbrief’ van maandag zet de bewindsman het sein op groen voor de herstructurering. Hij wil dat in het algemeen de gemiddelde leeftijd van het personeelsbestand wordt verlaagd en dat het aantal militairen en burgers in hogere functies wordt verkleind.
De numerus fixus schrijft verder voor dat in de bestuursstaven een op de drie functies komt te vervallen, in de totale defensieorganisatie is dat ruim een op zes. Het aantal topfunctionarissen wordt verminderd. „Bij het burgerpersoneel worden maatregelen getroffen om de mobiliteit te bevorderen, waarbij burgers zullen worden gestimuleerd om minimaal eens in de vijf jaar van functie te veranderen”, schrijft de minister.
Hillen wil het militaire personeelsbestand inkrimpen door functies te snijden „in het topsegment van de onderofficieren en de officieren”. De helft van het aantal te verminderen functies wil hij daar vinden. De andere helft zoekt hij in het „lagere segment”.
Via Twitter reageert Jan Kleian, voorzitter van de ACOM (vakbond voor Defensiepersoneel), teleurgesteld op de startbrief. „Brief over start reorganisaties is als vanouds”, twittert hij. „Wazig, weinig concreet en dus weet de man of vrouw op de werkvloer nog niets. Oude tijden herleven en ‘ge kunt er gin worstebrooike van maoken’.”