Langs de mast omhoog
Uit de prullenbakken in de winkelstraten steken kapotgewaaide paraplu’s. Het KNMI geeft een weerswaarschuwing af. Maar onder het dak van b&b ’t Zevende Continent in Middelburg is nauwelijks iets te merken van het natuurgeweld.
Er zijn wel ergere stormen over het pand heengegaan. Letterlijk. Maar ook figuurlijk. Die van 17 mei 1940 bijvoorbeeld.
Op die dag namen de Duitsers Middelburg onder vuur. Met als gevolg dat er 573 panden in puin lagen. Ook aan de Dam vlogen veel historische panden in brand. De grachtenwoning waarin nu de b&b van Maty Goedbloed is gevestigd, kwam er relatief gezien goed van af: „Op de zolder kun je in de houten balken nog altijd beschadigingen zien. Wij denken dat die ontstaan zijn door granaatscherven.”
Het statige grachtenpand –met lijstgevel– ligt midden in de binnenstad. Ideaal dus voor de vakantieganger die van museabezoek of van winkelen houdt. Het fraaie Abdijgebouw is bijvoorbeeld met een wandeling van tien minuten te bereiken. Toch is Dam 69 ook een heerlijk rustig plekje, want de doorgaande route loopt net om de straat heen.
De logeerkamers bevinden zich op de tweede verdieping. Dat betekent een klim langs de mast omhoog. De dikke, donkerbruine spil van de trap deed ooit dienst als mast op een Oost-Indiëvaarder.
Wat zou die mast allemaal gezien hebben? Hij heeft vast heen en weer gezwiept in heftige stormen. Misschien hebben er specerijen naast gelegen. Of zijn er matrozen die zich niet aan de regels hielden aan vastgebonden.
Die dromen worden nog extra gevoed door de op de kamer aanwezige boekjes met foto’s van Middelburg in vroeger dagen. Aan de Dam lag vroeger de eerste, oude haven van Middelburg. Later, zo rond 1875, werd de haven een droogdok. Schepen die terugkwamen na een lange reis werden erin opgeknapt. Een foto toont een grote driemaster pal voor de deur van wat nu b&b ’t Zevende Continent is. Bij zo’n joekel steken de jachtjes die nu langs de kade dobberen schriel af.
Op de slaapkamer valt vooral de verweerde, houten vloer op. De nog originele planken zijn zo’n 30 centimeter breed. Ook grappig zijn de overal aanwezige luikjes en deuren. Maty Goedbloed: „Vaak hebben gasten als ze hier voor het eerst komen het gevoel dat ze verdwalen in het pand. Het is ook groot. Het bestaat eigenlijk uit twee huizen, een voor- en een achterhuis.”
Dat het pand vroeger uit twee woningen bestond, is nog te zien op het binnenplaatsje. Het steegje tussen de huizen door is voor een groot gedeelte bij de woning getrokken.
Dan is het tijd om te gaan genieten van het uitzicht vanaf de zolderkamer. Overal in de grachtenpanden om ’t Zevende Continent heen brandt licht. De Lange Jan –Middelburgs trots– steekt boven het centrum uit. En als de lichten in de straat een voor een doven, staat de toren nog steeds in de schijnwerpers. De bronzen slagen van de klok zijn in de slaapkamer goed te horen.
De volgende morgen draagt Goedbloed een zwaar beladen blad de logeerkamer binnen. Versgeperst sinaasappelsap, warme broodjes, yoghurt, een eitje, paarse pruimen, een theepotje boven een brandend waxinelichtje. „Als je iets mist, zeg je het maar.”
Iets missen? Als gasten dit allemaal opkrijgen, blijven ze steken tussen de oude muren en de mast.
Prijs per nacht: vanaf 60 euro (voor twee personen)
Aantal kamers: 2
www.hetzevendecontinent.nl of tel. 0118-638427
„Een b&b is nog leuker dan ik dacht”
Het verhaal gaat dat hier vroeger een slavenhandelaar heeft gewoond. Hij zou zelfs tijdelijk slaven in de kelder hebben opgesloten. Ik weet niet zeker of dat waar is. Maar het is een bijzondere woning. Ies kwam hier al als kind. Vroeger woonde een vriend van hem in dit huis. Toen hij hoorde dat dit te koop kwam, zijn we eerder van vakantie teruggekomen. Zo graag wilde mijn man het kopen. Eerst leek het huis me maar niets. Ik vond het binnenplaatsje zo grauw. Inmiddels ben ook ik aan dit huis verknocht.
Toen mijn kinderen trouwden, ben ik een b&b begonnen. Dat leek me altijd al erg leuk. Ons huis heet Het Gulden Andries Cruise. Maar die naam hebben we niet zelf verzonnen, dus daar heb ik niet zo veel mee. Als knipoogje naar onze reisorganisatie Avanta heb ik onze b&b ’t Zevende Continent genoemd. Mijn man is op alle zeven continenten geweest.
Een b&b is nog leuker dan ik dacht. Er komen mensen van over de hele wereld bij je over de vloer.
Sommige gasten zijn onvergetelijk. Zo zat er een keer een Russische schilder bij ons voor de deur te schilderen. Wij vroegen of hij wilde mee-eten. Later is hij nog een keer teruggeweest in de b&b. Hij maakt prachtig werk. In onze woonkamer hangt een schilderij van hem.